Woerdense studenten over leenstelsel en studieschuld: ‘Het is kiezen tussen huis of diploma’

Woerdense studenten over leenstelsel en studieschuld: ‘Het is kiezen tussen huis of diploma’

Nietmijnschuld Demonstratie

Tekst: Floortje Dekker, Eindredactie: Robin de Bruin

Even leek de pechgeneratie toch een beetje geluk te hebben: de basisbeurs voor HBO en Universitaire studenten keert terug en hun studieschuld wordt gecompenseerd. Maar, toen de Landelijke Studenten Vakbond met de getallen kwam, stortte de moed bij vele studenten weer in. Ook in Woerden maken veel studenten zich zorgen. “Dat is toch geen compensatie te noemen.”

In het coalitieakkoord van de VVD, D66, CDA en ChristenUnie stond het ‘goede’ nieuws: studenten met een studieschuld krijgen een compensatie. In het akkoord stonden geen definitieve cijfers, maar volgens de LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) komt de compensatie neer op ongeveer duizend euro per student. “Duizend euro op een studieschuld van bijna 25.000 is leuk bedoeld, maar ik heb er eigenlijk niets aan,” zegt Evert de Boer, student in Woerden. “Ik was echt blij toen ik las dat we een vergoeding zouden krijgen, maar geef ons er dan ook daadwerkelijk een waar we iets aan hebben.”

Eén miljard

De overheid zou volgens het LSVb zo’n één miljard euro uittrekken voor de vergoeding. Dat is veel geld, maar wanneer je dit vergelijkt met de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is dat lang niet genoeg. Volgens het CBS vallen ongeveer 1,1 miljoen studenten onder het leenstelsel en bedraagt de totale studieschuld zo’n 24,4 miljard. 

“Natuurlijk ben ik blij dat de overheid inziet dat het leenstelsel niet werkt, maar op deze manier zitten wij alsnog met de gebakken peren,” vertelt Lisanne Kok, 23. Ze is student in Woerden en maakt zich zorgen om haar studieschuld. “Ik vind dat ze hun fout recht moeten zetten. Ik snap dat ze niet zomaar iedereens studieschuld kunnen kwijtschelden, maar 1000 euro per student is echt te weinig.” 

Geen recht op compensatie

Studenten die geen studieschuld hebben opgebouwd, krijgen helemaal geen compensatie. Hannah de Vries heeft de afgelopen vijf jaar haar best heeft gedaan geen schuld op te bouwen. “Ik ben bij mijn ouders blijven wonen, die mee hebben betaald aan mijn studie en heb daarnaast twee baantjes. Hierdoor heb ik geen recht op de studieschuld compensatie,” zegt de 23-jarige student. “Ik had veel liever op kamers gegaan, zodat ik niet elke dag twee uur met de trein moest reizen, maar ik wilde niet beginnen met lenen, uit angst voor zo’n hoge schuld. Ook ik ben de dupe van het leenstelsel en toch kom ik niet in aanmerking voor de compensatie.” 

Basisbeurs

Vanaf 2023 zal de basisbeurs opnieuw weer ingaan, maar ook hierover zijn vele studenten niet tevreden. Voor uitwonende studenten zal de basisbeurs voor het schooljaar 2023/2024 zo’n 255 euro zijn. “Alles wordt duurder, maar de basisbeurs gaat omlaag. Dat betekend alsnog bijlenen en dus alsnog oplopende schulden,” vertelt Namira Barrada. Ze is 21 jaar en student. “Een kamer kost tegenwoordig zo’n drie keer de nieuwe basisbeurs. Daar komen nog je boodschappen en studiekosten bij. Als ik zal werken tot ik omval, zal ik nog niet genoeg verdienen.”

Huis of diploma

“Mijn plan was eigenlijk om na mijn Hbo-opleiding door te stromen naar de universiteit. Maar, als ik zie hoe hard mijn schuld nu al oploopt, ga ik daar nog maar eens hard over nadenken,” vertelt Friso Dijkstra, 24. “Met een hoge studieschuld zoals die van mij, kom ik niet meer in aanmerking voor een huis.” De studieschuld wordt meegenomen wanneer een student een hypotheek aanvraagt. Hoeveel daarvan al is afgelost, maakt meestal geen verschil. Friso: “Ik ben soms bang dat ik de rest van mijn leven in een studentenkamertje moet blijven wonen. Het is tegenwoordig een beetje kiezen tussen een huis of een diploma.” 

Woerden 

Evert, student met meer dan 25.000 euro studieschuld, bleef in Woerden wonen om goedkoper uit te zijn. “Kamers zijn hier toch goedkoper dan in Den Haag. Maar zelfs met een redelijk goedkoop kamertje in Woerden, stijgen mijn schulden veel te snel,” legt hij uit. “Als ik al niks aan een vergoeding van duizend euro heb, wat moeten studenten die wél in Den Haag zijn gaan wonen daar wel niet van denken..”

Demonstraties

Sinds de bekendmaking van de afschaffing van het leenstelsel, zijn verschillende organisaties in actie gekomen om van zich te laten horen. Zo hebben de LSVb en FVN Young and United de handen ineen geslagen. Ze organiseerde protesten in acht steden en zeiden daarover het volgende: “Onze generatie valt buiten de boot, en dat laten wij niet gebeuren. Wij eisen gelijk te worden behandeld met de generaties voor en na ons. Onze generatie mag niet de dupe worden van een mislukt bezuinigings-experiment van het kabinet.”

Over de auteur

Floortje Dekker

Hoi! Ik ben Floortje, 20 jaar en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Vanaf kinds af aan schreef ik al graag, waardoor de keus voor de opleiding redactioneel MBO al snel gemaakt was. Na daar drie jaar ervaring opgedaan te hebben, besloot ik door te gaan naar het HBO. Daar ben ik vooral bezig met wat ik het allerliefste doe: stukken schrijven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.