‘De culturele sector is de drager van het maatschappelijke welzijn’

‘De culturele sector is de drager van het maatschappelijke welzijn’

Foto van het klooster in Woerden

Tekst: Roos Houtman
Eindredactie: Syb van Ruiten

WOERDEN – De gemeente Woerden breidt de coronasteun voor de culturele sector uit. Dit aangezien de culturele sector nog steeds last heeft van onder andere een hoge werkdruk, inkomstenderving en uitval van personeel; zelfs nog na het opheffen van de coronamaatregelen. Om deze gevolgen voor de culturele sector te verminderen, ontvangen professionele culturele organisaties nog eens 20.000 euro. Theater Het Klooster is een van deze organisaties. Directeur Natasja Heemskerk benadrukt dat deze uitbreiding van belang is voor het behoud van de culturele sector en daarmee het maatschappelijk welzijn.

De uitbreiding van de coronasteun voor de culturele sector is bedoeld om de nog steeds aanhoudende gevolgen van de coronacrisis te verminderen. Ondervindt het theater nog steeds zulke negatieve gevolgen?
‘’De gevolgen voor de culturele branche zijn erg groot geweest; deze branche is dan ook zwaar getroffen door alle verschillende coronamaatregelen. De theaters en andere culturele instellingen zijn, vergeleken met andere instellingen, het langst gesloten geweest. Er was al geen sprake van veel reserves wat betreft de financiën in de culturele sector, maar door alle coronamaatregelen is dat nog minder geworden. De bezoekersaantallen bij voorstellingen in ons theater, zijn momenteel nog steeds niet zoals eerst. Het bezoeken van voorstellingen is vandaag de dag echter hartstikke veilig. Verder is het lastig om nieuw personeel te werven. Veel zelfstandigen die in principe vaak bij ons terechtkomen, hebben door de lastige periode gedurende de coronacrisis een andere weg moeten vinden om brood op te plank te krijgen. De kwetsbaarheid van deze mooie en waardevolle sector is in de afgelopen tijd echt goed duidelijk geworden.’’

Wat betekent deze uitbreiding van de coronasteun voor u als directeur van theater Het Klooster?
‘’Persoonlijk vind ik deze extra uitbreiding van 20.000 euro een mooi gebaar van de gemeente Woerden. Bij de uitbreiding van deze steun, heeft de gemeente aangegeven dat de culturele instanties vrij zijn om te bepalen waaraan het extra geld wordt besteed. Zelf weten we eigenlijk nog niet precies waaraan we die extra 20.000 euro zouden willen besteden. Alles als één geheel gezien, is de uitbreiding eigenlijk bedoeld voor het behouden van de culturele infrastructuur. De culturele sector krijgt zo meer de kans om de negatieve gevolgen van de coronacrisis te verminderen en misschien zelfs wel geheel weg te werken.

Deze uitbreiding moet dus zorgen voor het behoud van de culturele infrastructuur. Waarom is het behoud van deze culturele infrastructuur precies zo belangrijk?
‘’Het behoud van de culturele infrastructuur is zo belangrijk, aangezien het belang van kunst en cultuur voor de maatschappij enorm is. Het culturele onderwijs is daarnaast ook erg belangrijk. Kunst en cultuur zijn belangrijke spelers om te zorgen voor een goed welzijn van de mensen. Daar moeten we dan ook met z’n allen betekenis aan geven. De culturele sector, de drager van het maatschappelijke welzijn, moet naar mijn mening eigenlijk veel breder worden ingezet. Het moet mensen blij maken en het welzijn nog meer vergroten. Theater Het Klooster wilt en gaat hierbij een belangrijke rol spelen. Zeker in Woerden en omstreken.’’

Wat kunnen mensen uit Woerden en omstreken zelf doen om de lokale culturele sector te ondersteunen?
‘’Graag zou ik tegen iedereen willen zeggen: Kom weer! Het bezoeken van voorstellingen kan weer, het is leuk, veilig en het verzet de zinnen; wat in deze tijden van een nasleep van de coronacrisis en de huidige oorlog in Oekraïne erg belangrijk is. Komende zomer willen we graag acht voorstellingen in de buitenlucht programmeren. Dan zijn de voorstellingen dus buiten en dat is al helemaal veilig. Als directeur van theater Het Klooster, zie ik dat mensen hier echt weer behoefte aan hebben. Tijdens de afgelopen coronaperiode is niet alleen de kwetsbaarheid van de culturele sector duidelijk geworden, maar ook het belang ervan.’’

Over de auteur

Roos Houtman

Roos Houtman, 19 jaar, is student journalistiek. Daarnaast is Roos werkzaam als journalist en mediamaker bij Studio Alphen, de lokale omroep van de gemeente Alphen aan den Rijn. Ze is erg nieuwsgierig en deinst nergens voor terug. Ook wilt ze altijd de onderste steen boven krijgen. Met passie voor schrijven en interviewen, zit Roos bij Studio Alphen helemaal op haar plek. Ook voor de uitzendingen van Voor Elk Wat Nieuws staat ze paraat om mooie, maar vooral ook inspirerende verhalen te maken. Ze is altijd geïnteresseerd en niets is voor haar dan ook te gek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *