Koningsspelen middel om meer kinderen te laten sporten

Koningsspelen middel om meer kinderen te laten sporten

Korfbalvereniging Reflex tijdens de Koningsspelen van 2022 Foto: Marius van den Heuvel

Tekst: Marius van den Heuvel

Video: Vincent Molenaar

WOERDEN – Het gaat steeds slechter met de conditie en motorische ontwikkeling van de jeugd in Nederland. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal kinderen met obesitas toegenomen en is over het algemeen de gezondheid van kinderen verslechterd. Tijdens de tiende editie van de koningsspelen van afgelopen vrijdag wordt met de slogan ‘VOEL JE FIT’ aandacht gevraagd om kinderen meer aan het sporten te krijgen.

De Koningsspelen zijn een sportief feest waar jaarlijks meer dan één miljoen kinderen uit het basisonderwijs in Nederland aan meedoen. Deze nationale sportdag vindt traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag. De dag bestaat uit sportieve activiteiten die normaal gesproken worden voorafgegaan door een gezamenlijk, feestelijk Koningsontbijt. In 2013 zijn de Koningsspelen voor het eerst georganiseerd in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Het doel is om kinderen en hun ouders te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is.

In de gemeente Woerden zet het Beweegteam Woerden zich al jaren in om de nationale sportdag zo goed mogelijk in te vullen. Dit jaar stelden weer veel sportclubs hun velden beschikbaar om zoveel mogelijk kinderen aan het sporten te krijgen. De kinderen uit groep 1 en 2 van de Woerdense basisscholen konden activiteiten doen bij atletiekvereniging Clytoneus op sportpark Cromwijck. De iets oudere kinderen, uit de groepen 3 en 4, maakten kennis met korfbalvereniging Reflex. Voor de kinderen uit de groepen 5 t/m 8 werden verenigingen gezocht in de buurt van de scholen, zodat de kinderen daar kennis kunnen maken met het sportaanbod in hun eigen omgeving. Zo gingen er onder andere ruim 400 leerlingen naar de hockeyclub MHC Woerden. Meteen een uitgelezen kans voor de sportclubs om leden te werven. ”We hopen uiteraard dat er meer kinderen zich aansluiten bij sportverenigingen,” vertelt Reflex voorzitter Marianne Muit.

De koningsspelen waren dit jaar misschien wel belangrijker dan ooit. Het door de pandemie verplicht thuis moeten zitten ging bij veel kinderen gepaard met extra coronakilo’s. Deze editie worden alle kinderen met het motto ‘VOEL JE FIT’ uitgedaagd om daadwerkelijk fit te worden. De laatste jaren is het percentage kinderen met obesitas tussen de vier en twaalf jaar oud gestegen. Waar voor de pandemie nog twaalf procent van de kinderen leden aan overgewicht, is dat percentage na de pandemie gestegen naar bijna zestien procent.

Volgens oud-kinderarts uit Woerden Sonja de Graaff kan obesitas gevolgen hebben op de rest van het leven van kinderen. ‘’Overgewicht in de kindertijd leidt in tachtig procent van de gevallen dat deze mensen als ze volwassen zijn ook kampen met overgewicht,’’ vertelt de voormalig kinderarts. Ze vervolgt: ‘’Daarnaast hebben mensen met overgewicht over het algemeen een slechtere gezondheid. Ze hebben twee tot drie keer zoveel kans op hart- en vaatziekten en een verhoogde kans op diabetes. Het is dus erg belangrijk om kinderen zo gezond mogelijk op te laten groeien.’’

Niet alleen de pandemie heeft een negatieve invloed gehad op de gezondheid van kinderen. Ook digitalisering is een belangrijke oorzaak van obesitas. Kinderen gamen steeds meer, kijken vaker filmpjes of series en hangen veel meer op de bank dan tien jaar geleden. Daarnaast hebben basisschoolleerlingen de laatste twee jaar ook veel thuis les gehad. Deze zittende activiteiten doen zij gemiddeld tien uur per dag. Kinderen bewegen simpelweg veel te weinig. Hierdoor verbruiken ze minder energie. Het teveel aan energie wordt omgezet in vet. Op deze manier komen kinderen sneller aan en krijgen ze een slechtere conditie.

Daarnaast zijn ongezonde eetgewoonten ook verantwoordelijk voor de stijging van het percentage. Kinderen krijgen tegenwoordig steeds vaker ongezondere voeding binnen. Het bankhangen en stilzitten gaat vaak gepaard met snacken en ongezond eten. Dit zijn vaak suiker- en vetrijke producten zoals snoep en frisdrank. Deze zijn ook steeds vaker de vervangers van gezonde tussendoortjes zoals groenten en fruit. Ook onregelmatig eten op verschillende tijdstippen, een gebrek aan aandacht voor gezonde voeding en een overaanbod aan niet-levensnoodzakelijke voeding zijn negatieve gevolgen.

Zien hoe de Koningsspelen er in Woerden aan toe gingen? Bekijk dan de onderstaande video.

Over de auteur

Marius van den Heuvel

Mijn naam is Marius van den Heuvel, ik ben twintig jaar en ik kom uit Waddinxveen. Inmiddels woon ik in Utrecht waar ik studeer aan de School voor Journalistiek. Tevens ben ik werkzaam als redacteur bij de nieuwssite Woerden Rondom. Als journalist zie ik het als mijn taak om maatschappelijke thema’s aan te kaarten, mistanden aan de kaak te stellen en koste wat het kost de waarheid boven tafel te krijgen. Ik word gekarakteriseerd door fanatisme en nieuwsgierigheid. Ik ben erg geïnteresseerd in sport en politiek en vind het leuk om daarover te lezen en schrijven. Tot slot vind ik het tof om te hockeyen, sportwedstrijden te bezoeken en de wereld te ontdekken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.