De ’24 Uur’ laat de kracht van de Woerdense samenleving zien

De ’24 Uur’ laat de kracht van de Woerdense samenleving zien

De kaarsenzakken zijn al neergezet bij de start/finish. Op de achtergrond speelt het Excelsior Proms-orkest. Copyright: Stijn Wielinga

Tekst: Stijn Wielinga – Eindredactie: Robin de Bruin – Video: Lana van der Geest

WOERDEN – Na vier jaar kon de 24 Uur van Woerden weer doorgaan. Het wandelevenement, dat om de twee jaar gehouden wordt, haalt geld op voor het Inloophuis Leven met Kanker en het Prinses Maxima Centrum. Adri van Montfoort, bestuursvoorzitter van het Inloophuis, vertelt over zijn ervaringen met de 24 Uur en het Inloophuis aan Woerden Rondom.

Vorig jaar was het nog te lezen bij RTV Utrecht: het voortbestaan van het Inloophuis Leven met Kanker stond onder druk. Het wegvallen van de 24 Uur van Woerden door corona heeft veel impact gehad. Adri van Montfoort duidt de impact op de financiën: “Het Inloophuis heeft twee vaste krachten en we huren een huis. Dus alles bij elkaar met allerlei activiteiten kost dat ongeveer 90.000 euro per jaar. Zo’n 90 procent daarvan financieren we met een heleboel activiteiten om geld in te zamelen en de 24 Uur is daar een van. De vorige keer kregen we ongeveer 65.000 euro”, rekent Van Montfoort voor. “Als de 24 Uur niet doorgaat, dan mis je dat bedrag natuurlijk. Gelukkig hadden we een buffer en zijn er spontaan in Woerden andersoortige activiteiten, die wel konden met corona, georganiseerd. We hebben gewoon door kunnen gaan terwijl er in het land ook inloophuizen omgevallen zijn.”

Geweldige happening

Niet alleen in financiële zin heeft corona impact gehad op het Inloophuis: ook in emotionele zin. “In het inloophuis zijn er mensen die kanker hebben, kanker hebben gehad of een kwetsbare gezondheid hebben. Op het moment dat er corona was, konden we niet meer als groep met zijn allen in dat huis zitten. We moesten gaan kijken wat we via beeldschermen en al dat soort gekkigheid konden doen. Voor onze gasten was dat wel een moeilijke tijd”, legt Van Montfoort uit.

De 24 Uur van Woerden kan een mooi steuntje in de rug zijn voor het bezoekers van Inloophuis na de moeilijke coronatijd. Volgens Adri is de 24 Uur een hoogtepunt voor hen. “Je ziet zelfs mensen hier komen kijken die nauwelijks goed ter been zijn. Ze willen het graag meemaken. Het is een hoogtepunt omdat het een geweldige happening is, maar het is ook een hoogtepunt omdat ze hier de steun van de Woerdense samenleving ervaren. En dat geeft de mensen gewoon een boost.”

Extra emotioneel is de heldenronde die om 22:00 op het parcours in het Westdampark plaatsvond. Toen werd het een uur lang stil op het parcours, dat omgeven is met kaarsenzakken waarop mensen hun geliefden/naasten herdenken. Begin deze maand nam Adri een kijkje bij het versieren van de kaarsenzakken. “De mensen waren erg gemotiveerd. Je merkte waar het over gaat. Het gaat over mensen die we verloren zijn. En het zijn geliefden die mensen verloren zijn. Dat zal je ook zien bij de heldenronde. Het is een soort hoogtepunt. Dan komen alle herinneringen wel samen.”

Vele acties

Herinneren, gedenken en steun bieden aan mensen wiens leven wordt bepaald door kanker: dat is wat de 24 Uur van Woerden betekent. Adri roemt de eenheid van de Woerdense samenleving hierin. “De 24 Uur verbindt en brengt geld op, maar laat ook zien welke kracht er in de Woerdense samenleving zit. Accountants, notarissen, beveiligingsbedrijven: je kunt het zo gek niet bedenken. Allemaal komen ze samen tijdens de 24 Uur. Dat zijn zowel gewone burgers als bedrijven uit alle hoeken en gaten.”

Van Montfoort sluit af met een voorbeeld van een inzamelingsactie: “Op een gegeven moment bedenkt hier een bakker: “Ik ga nu taartjes verkopen met twee euro erbovenop en die twee euro is dan voor het inloophuis”. Dat levert natuurlijk geen ton op, maar het is een van de vele acties. Vele steentjes maken één grote, zullen we maar zeggen.”

Edit 15/5: Inmiddels is bekend geworden dat de 24 Uur een recordbedrag van 109.000 euro heeft opgehaald.

Hieronder ziet u een videoreportage over de 24 Uur van Woerden. De organisatie en deelnemers komen aan bod.

Over de auteur

Stijn Wielinga

Stijn Wielinga is een 23-jarige student aan de Utrechtse School voor Journalistiek en verslaggever bij de online regiosite WoerdenRondom. De Leidenaar studeerde eerder ICT aan de Hogeschool Leiden en Finance & Control aan de Haagse Hogeschool. Nu volgt de breed geïnteresseerde student eindelijk zijn hart door de journalistiek in te gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.