‘De gemeente doet wat die kan om te isoleren, dan neem ik aan dat isolatiebedrijven ook harder op zoek gaan naar personeel’

‘De gemeente doet wat die kan om te isoleren, dan neem ik aan dat isolatiebedrijven ook harder op zoek gaan naar personeel’

Foto: Wanden-plafonds.be

Tekst: Bram Immerzeel

Eindredactie: Laukie Klijn

WOERDEN – Progressief Woerden heeft het isoleren van huizen hoog in het vaandel staan. Op dit moment is er alleen een tekort aan personeel en materiaal, wat het lastig maakt om aan al hun isolatiewensen te voldoen. Jelmer Vierstra van de partij Progressief Woerden ziet daarin geen reden tot aanpassingen: “Dat het door tekort aan personeel en grondstoffen misschien wat langzamer gaat, is het voor mij geen reden om die subsidies in te krimpen.”

Hoe logisch is het om mensen met subsidies te stimuleren om te isoleren als er een tekort is?

“Volgens mij zijn er twee dingen, je moet de mensen hebben die het isoleren uit kunnen voeren met de grondstoffen en als inwoner de koopkracht hebben om het te betalen. Als gemeente kan je de mensen en grondstoffen niet tevoorschijn toveren, maar je kan er wel voor zorgen dat de rekening betalen niet de belemmerende factor is. Dat het door tekort aan personeel en grondstoffen misschien wat langzamer gaat, is het voor mij geen reden om die subsidies in te krimpen. De gemeente doet wat die kan met zo’n investering en dat zorgt er ook weer voor dat meer mensen willen isoleren. Dus uiteindelijk neem ik ook aan dat de bedrijven wat harder op zoek gaan naar personeel en zullen we zien of de markt het aan kan.”

Wat doet de gemeente zelf qua subsidies om mensen te helpen bij het stimuleren?

“Wat de gemeente zelf doet zijn energieadviezen. Dat is voor mensen die een eigen woning hebben en het willen laten doorrekenen door een deskundige of het verstandig is om te isoleren. Dit wordt dan gesubsidieerd door de gemeente.”

De wachttijden lopen steeds verder op door de enorme vraag door onder andere de subsidies, maakt dat het niet minder aantrekkelijk om te isoleren?

“Wij kunnen als gemeente niet een ander isolatiebeleid maken waardoor de wachttijden flink inkorten, daar gaat het rijk over. Wat we wel kunnen doen als gemeente om samen met de woningcorporaties er voor te zorgen dat de huurwoningen, zeker voor mensen met een kleinere portemonnee, goed geïsoleerd zijn.”

Er zijn ook organisaties die mensen willen helpen hoe je het best kunnen isoleren zoals de duurzaamheidswinkel, heeft de gemeente daar goed contact mee om via die weg inwoners te bereiken?

“Ja zeker, hoe precies dat contact is, weet ik ook niet helemaal dat moet je aan de ambtenaren vragen die daar over gaan. Wat de wethouder ons daar over vertelt, is dat de duurzaamheidswinkel wel een plek is waar mensen op de subsidies gewezen worden waarvoor ze in aanmerking komen.”

Is het voor de gemeente mogelijk om aanpassingen te doen in het beleid om meer geld naar het isoleren van huizen te schuiven?

“Natuurlijk is dat mogelijk, maar de meeste gemeenten hebben heel weinig extra geld te besteden, zo ook Woerden. Je moet je voorstellen dat een dak en een vloer isoleren duizenden euro’s kan kosten. Dat is voor de gemeente niet allemaal te betalen. Kleine isolaties zoals tochtstrips en radiatorfolies zijn nog wel te betalen en wordt nog wel is in samenwerking met de GAMMA bij mensen thuis geplaatst. Je moet je wel voorstellen dat het geld dat door de gemeente is opgebracht door de inwoners is betaald. Daarom moeten we ook wel goed nadenken waar we ons geld aan uitgeven. Ik ben blij dat er subsidies zijn voor het isoleren van een huis maar daar zullen andere mensen anders over denken. Die zien het geld liever naar iets anders gaan en om dan ontzettend veel uit te geven aan isoleren is niet uit te leggen.”

Zijn er nog dingen die aangepast moeten worden in het isolatiebeleid volgens Progressief Woerden?

“Wat wij interessant zouden vinden om als gemeente de inwoners te helpen door krediet te verschaffen. De meeste mensen die hun huis isoleren krijgen daarom ook lagere woonlasten. Als mensen geen geld bij de bank kunnen lenen kunnen ze het bij de gemeente lenen voor een beperkte rente om daarvan hun huis te isoleren. Dat is wel iets waar wij als Progressief Woerden ons hard voor maken.”

Over de auteur

Bram Immerzeel

Ik ben Bram Immerzeel en ben student Journalistiek aan de Hoge School Utrecht. In mijn eerste jaar van de opleiding heb ik me verdiept in de omgeving Woerden waarin ik over veel verschillende onderwerpen heb geschreven. Hierin ben ik erachter gekomen dat sport en de crime mij erg interesseren. Vooral het onderzoek doen achter een item is iets waar ik mij graag voor inzet. Wat mij betreft wordt een item veel beter als ervan afstraalt dat er arbeid in zit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *