De dood krijgt luchtig jasje bij Uitvaartmarkt

De dood krijgt luchtig jasje bij Uitvaartmarkt

Tekst: Floortje Dekker

WOERDEN – Aanstaande zaterdag, 21 mei, keert de Uitvaartmarkt terug naar Woerden. Hier staan meer dan 50 bijzondere marktkramen, die allemaal in het teken staan van de dood. Het klinkt als een zware en heftige markt, maar dankzij de festivalsferen krijgt de dood hier een mooi en luchtig randje. Nicole Fazzi-Burgers, een van de co-founders van deze markt, vertelt alles over de Uitvaartmarkt en de dood. 

Hoe is het idee voor de Uitvaartmarkt ontstaan? 

Drie jaar geleden, toen we [Nicole Fazzi-Burgers en Karin Horsting] de markt voor het eerst organiseerden, wilden we het taboe rondom de dood een beetje weg nemen en het onderwerp wat lichter te maken. We willen mensen aanmoedigen om hier over te praten. Er worden her en der al wat uitvaartbeurzen georganiseerd: voor professionals maar ook voor de consument. Alleen wij vonden deze te zwaar. Wij wilden het echt wat lichter hebben. Daarom hebben we ervoor gekozen om het buiten te doen, met een beetje een festivalsfeer om het onder de aandacht te brengen bij Woerden en de omgeving.  

Wat moet ik me voorstellen bij een Uitvaartmarkt? 

Het is in de buitenlucht, op het park bij de begraafplaats Rijnhof. Er staan allerlei marktkramen en statafels. Er is een tent waar festiviteiten plaats vinden, waaronder een optreden van Joris Linsen, een bijzondere onthulling van de burgemeester en een mooi gesprek tussen een pastoor en dominee. In die kraampjes komt eigenlijk alles te staan wat met uitvaart en afscheid te maken heeft. Dat gaat van kisten en urnen tot assieraden, maar ook kun je er je vragen kwijt over bijvoorbeeld het ‘wrappen’ van je kist. Denk aan vervoer; er komt een (bak-)fiets te staan, een uitvaartkoets, een bus, auto’s maar ook bijvoorbeeld een boot voor een uitvaart op het water.  

Er is echt heel erg veel, en dat is wat we mensen ook duidelijk proberen te maken. Als uitvaartbegeleider ga je meestal met mensen om de tafel zitten en vaak is er dan de tijd niet om alles te benoemen wat mogelijk is. Maar hoe mooi is het als mensen zelf alles al een beetje gezien hebben, weten wat er allemaal mogelijk is, en dan zelf heel bewust die keuze kunnen maken? We proberen tijdens de markt dus vooral mensen te inspireren. 

Wat is het bijzonderste aan deze markt? 

In 2019 is vooral de algemene sfeer blijven hangen. Dat is ook wat we vooral terugkregen van de bezoekers. Het werd een beetje een ‘high-tea’-achtige sfeer genoemd. Gewoon een fijne, gezellige sfeer waar mensen een praatje maken. Het zware onderwerp werd ineens heel bespreekbaar en iedereen kon zijn vragen stellen.  

Zijn er mensen aanwezig waar ik mijn vragen aan kwijt kan? 

Zeker! Er staan, naast mensen achter de kraampjes, ook mensen die je kunnen begeleiden. Bijvoorbeeld bij het achterlaten van een nalatenschap. Je kunt er terecht met vragen over je financiële toekomst, of over een uitvaartverzekering. Er zijn ook mensen die alles weten van het leegruimen van huizen; die het huis weer opleveren. Rouwdeskundigen, ritueelbegeleiders, fotografen, videograven, eigenlijk echt van alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van afscheid nemen. 

Waarom is er gekozen voor de begraafplaats Rijnhof? 

Er is sinds kort in Woerden een nieuwe manier van begraven: natuurlijk begraven. Dus niet in rijtjes zoals je op een reguliere begraafplaats ziet. Ook niet met een steen. Zij krijgen alleen een houten schijf met hun naam, die met de tijd verteerd. Uiteraard ligt er nu nog niemand begraven. Een bijzondere plek voor een bijzondere markt. 

Is de markt ook voor mensen die nog helemaal niet bezig zijn met de dood? 

Absoluut! Het is juist de bedoeling om ook mensen uit te nodigen die nog ouders of opa’s en oma’s hebben. We willen dat mensen het gesprek met elkaar aangaan. Wat we heel vaak zien is dat jongere mensen het gesprek makkelijker aankunnen dan de generaties boven ons. Je hoort van hen toch vaak: “Nee, hoor, daar hoeven we niet over te praten, doe maar wat jij denkt dat goed is.” Dus het is juist niet alleen voor mensen die al met de dood bezig zijn. Uiteindelijk staat de dood allemaal een keer bij ons voor de deur, we krijgen er allemaal mee te maken.  

De Uitvaartmarkt is op zaterdag 21 mei van 11.00 tot 17.00 te bezoeken.
Volgende week zal hier een video reportage over te zien zijn.

Over de auteur

Floortje Dekker

Hoi! Ik ben Floortje, 20 jaar en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Vanaf kinds af aan schreef ik al graag, waardoor de keus voor de opleiding redactioneel MBO al snel gemaakt was. Na daar drie jaar ervaring opgedaan te hebben, besloot ik door te gaan naar het HBO. Daar ben ik vooral bezig met wat ik het allerliefste doe: stukken schrijven.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.