Een huis in je achtertuin: microwoningen dé oplossing voor woningnood?

Een huis in je achtertuin: microwoningen dé oplossing voor woningnood?

Microwoning in tuin. Beeld: microwoning.com

Tekst: Stijn Zwaan

WOERDEN – Bij de gemeente zijn de eerste plannen ingediend voor microwoningen. Eigenaar van Microwoning.com Matthijs Rolleman (33) hoopt zo snel mogelijk zijn sociale-woonconcept waar te maken in de stad: microwoningen op het land van particulieren. Het zou dé oplossing zijn voor starters op de markt. Particulieren geven hun stukje land op en starters zouden betaalbaar een huis kunnen huren.

Waarom moeten er microwoningen komen?

“Het gaat mij niet per se om microwoningen.  In Nederland zijn er heel veel huisleveranciers, daar heb je ons niet voor nodig. Waar je ons wel voor nodig hebt is op een stukje grond of land dat je hebt. Dertien procent van Nederland is volgebouwd en de rest is vrij. Dit is allemaal in handen van private eigenaren. Als particulier woningen bouwen op je eigen land is bijna niet te doen vanwege de vele ingewikkelde wetgevingen. Wij zijn eigenlijk de mediator tussen de particulier en de gemeente. Zo kan iemand zelf aangeven of zij dan iets willen doen met hun stukje land.”

Zijn er wel genoeg mensen die hun land hiervoor willen aanbieden?

“Een tijdje geleden vloog dit in positieve zin helemaal de pan uit. Toevallig schonken RTL en het AD tegelijkertijd aandacht aan ons initiatief. Toen hebben 184 particulieren in Nederland contact met ons gezocht om ook dit soort huisjes bij hen te komen plaatsen. En toen hadden we nog niet eens een website: ze hebben ons echt zelf opgezocht en online gevonden. Dit laat zien dat er in Nederland veel behoefte is om een bijdrage te leveren aan de woningnood. We kregen veel mooie verhalen van mensen die een woning voor hun ouders willen of voor hun kinderen die niks kunnen vinden. Ook voor gevluchte Oekraïners willen particulieren huisjes neerzetten.”

Zitten starters dan te wachten op microwoningen?

“Het is lastig om huizen te vinden nu. Maar deze woningnood is er over acht jaar nog steeds. Wat we merken in de aanmeldingen, is dat er heel veel mensen zijn die juist kleiner willen wonen. Het is eigenlijk een beetje een apart segment in de woningmarkt aan het worden. Het is toch een beetje de trend en het is duurzaam. Dit zijn gewoon zelfstandige woningen, het is je eigen stekkie met een eigen adres. Het is nieuw en heel fris.”

Vind jij microwoningen dé oplossing voor de woningmarkt?

“Nee. Microwoningen an sich niet. Als je aan microwoningen alleen denkt is het niet revolutionair. Maar waar het omgaat is het meervoudig landgebruik. Dit betekent dus een tweede huishouden plaatsen op je kavel. En dat meervoudige grondgebruik is wél een oplossing voor de woningnood. Wij maken ons hard voor particulieren die meer met hun grond willen dan dat nu nog mogelijk is. Als je de oplossing bij de gewone mensen legt in plaats van de overheid en bouwbedrijven, dan is the sky the limit. We willen eigenlijk gewoon power to the people. Iedereen kan zijn eigen steentje bijdragen. Ik weet niet of je daar de complete woningnood mee oplost, maar wel een groot deel.”

Geloof jij nog in het traditionele woningaanbod?

“Interessante vraag. Waar ik niet in geloof zijn bijvoorbeeld makelaars, woningcorporaties en overheden. Ik vind dat hun rol kleiner moet zijn. Ook de erfenis van pandjes vind ik niet eerlijk. Je kan uit een willekeurige Amsterdamse familie komen en rijk worden omdat je een huis hebt geërfd. Dat is gek. Ook is het plaatsen en kopen van woningen een ondoorzichtig proces en je bent eigenlijk afhankelijk van het morele kompas van die partijen. Het oplossen van de woningnood is dus met elkaar en voor elkaar.”

 

Over de auteur

Stijn Zwaan

Mijn naam is Stijn Zwaan, 21 jaar oud en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Met enthousiasme en postiviteit breng ik het allerliefst echte verhalen naar boven en geef ik mijn eigen kleur aan het journalistieke veld. Van begin tot eind ben ik op zoek naar de waarheid zowel objectief als subjectief en maak ik de cirkel rond.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.