NK Knikkeren: ‘Dit is niet zomaar een activiteit’

NK Knikkeren: ‘Dit is niet zomaar een activiteit’

Bron: Flickr.com

Tekst: Vincent Molenaar

Eindredactie: Joyce Kaffa

WOERDEN – Het is geen topsport en er worden ook geen miljoenen mee verdiend, maar dat is ook niet waar het volgens Daan van Koert om draait tijdens het Nederlands Kampioenschap Knikkeren. “8 juni houden we de voorrondes van dit Kampioenschap en dat is tegelijkertijd de Nationale Buitenspeeldag van Nederland. Ik werk bij Beweegteam Woerden en ben verantwoordelijk voor deze dag. Ik ben, zeg maar, de organisator. Op deze dag moeten de kinderen iets te doen hebben wat ze laat bewegen. We hebben een perfecte manier gevonden om deze twee speciale gelegenheden met elkaar te combineren. We gaan dus lekker knikkeren in de buitenlucht tijdens de Nationale Buitenspeeldag, hoe leuk is dat?!”

Wat houden de voorrondes in?

“Deze voorrondes bepalen welke Woerdenaren mee mogen doen met de grote finale op 2 juli. In totaal kunnen er tachtig scholieren van groep drie tot groep acht meedoen aan deze voorronde. Uiteindelijk mogen er zestien winnaars door naar de finale. Drie jaar geleden is deze activiteit aangekocht voordat ik hier werkte. Maar door corona kon het niet doorgaan. Daarom doen we dit nu. Knikkeren is een hele toegankelijke activiteit. We geven kinderen de kans om mee te doen aan een regionale voorronde om vervolgens mee te doen met de Nederlands Kampioenschappen. En het leuke is dat de kinderen kunnen oefenen op dezelfde ondergrond als bij de finale. Wij hebben hier in Woerden precies dezelfde klinkertjes, weet je wel, van die steentjes. En precies diezelfde klinkertjes hebben ze ook als de finale is. Dus ze zijn extra goed voorbereid.”

Wat is de meerwaarde van dit Kampioenschap?

“De kinderen vinden het sowieso mega leuk om mee te doen aan competities en toernooien als dit. Het is voor hun niet zomaar een activiteit, maar een Nederlands Kampioenschap. Twee jaar geleden hebben we tijdens de Nationale Sportweek ook een stoeprandtoernooi georganiseerd. Iedereen kan het doen waardoor kinderen ook weer een idee krijgen hoe leuk het is om buiten te sporten, in plaats van te gamen. Het is misschien wat overdreven om het écht een Nederlands Kampioenschap te noemen, maar daar gaat het ook helemaal niet om. En als je deze naam eraan geeft, is het voor de kinderen toch nét iets leuker om eraan mee te doen.”

Hoe gaan de voorrondes eruit zien?

“Dit evenement vindt plaats op het Kerkplein, precies na de markt. Dat wordt dus snel opbouwen. Er komen in totaal acht velden waar kinderen druk aan het knikkeren zijn. Ook komt er een inschrijftafel waar waarschijnlijk ook wat water staat en zonnebrand. En mochten kinderen niet aan het knikkeren zijn, hebben we ook nog een veldje waar je pijl en boog kunt schieten. En het leuke is dat elk kind twee keer scheidsrechter gaat zijn, dus de regels moeten ze van te voren wel goed weten. Maar die regels staan allemaal op de website hoor, dus dat komt helemaal goed. Wij gaan de regels van te voren ook gewoon uitleggen.”

En de winnaar…?

“De finale wordt gehouden in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dus de zestien gekwalificeerden voor de finale mogen als prijs sowieso gratis het park in voor een rondje door de dierentuin. En ook zijn we van plan lintjes uit de delen. De kinderen houden ervan om een aandenken te hebben van deze dag. Dat maakt ze altijd hartstikke vrolijk. D’r zijn zelfs kinderen die die dingen boven hun bed plakken, dus zoiets is altijd hartstikke leuk.”

Hoe kunnen kinderen zich aanmelden?

“Wij hebben een website, inwoerden.nl, en daar staat allemaal sportaanbod en daar kunnen kinderen zich inschrijven voor allerlei activiteiten. En dat geldt ook voor deze voorrondes. Verder gebruiken we onze social mediaplatformen, maar ook flyers die we op basisscholen uitdelen. Die flyers zijn er afgelopen dinsdag uitgegaan en woensdag kreeg ik een directeur aan de lijn die meteen veertig plekken wilde reserveren. Het duurt nog wel even voordat de voorrondes zijn, maar we merken nu wel dat de aanmeldingen binnen beginnen te druppelen. Het werkt ook vaak lekker mee als vriendengroepen zich aanmelden, dan gaat het extra hard.”

Daan van Koert

Over de auteur

Vincent Molenaar

Mijn naam is Vincent Molenaar. Als trotse redacteur van Woerden Rondom zie ik het als mijn taak het gehele gras in regio Woerden zorgvuldig te maaien. Uiteraard is dat spreekwoordelijk, maar de waarheid is voor mij de voornaamste reden waarom ik elke keer met volle overtuiging, moed en plezier het nieuws van de straat pluk. Met mijn nieuwsgierige en doortastende instelling probeer ik de beker helemaal leeg te drinken. Items maken tot de laatste broodkruimel. Voor mij bestaat er niet één waarheid. Daarom probeer ik door middel van meerdere verhalen verschillende waarheden bij elkaar te brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *