Hoe Woerden de huisdieren van Oekraïense vluchtelingen gaat opvangen

Hoe Woerden de huisdieren van Oekraïense vluchtelingen gaat opvangen

Bron: Flickr

Tekst: Alexandra van der Hoeven

Eindredactie: Robin de Bruin

WOERDEN- Door de oorlog in Oekraïne zijn duizenden Oekraïners op de vlucht geslagen. Voor veel van hen was het geen optie hun huisdier in het oorlogsgebied achter te laten.  Gemeente Woerden is daarom dan ook druk bezig met de voorbereiding op de komst van deze vluchtelingen en hun huisdieren. Dierenasiel Reijerscop houdt haar deuren open om de trouwe viervoeters tijdelijk op te vangen.

Vanuit de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties (NFDO) kwam het verzoek om opvangplekken beschikbaar te stellen voor de gevluchte dieren. “Bijna iedereen heeft daar volmondig ja op gezegd”, vertelt Mechtild Stavenuiter die werkzaam is bij de NFDO, dierenasiel Reijerscop en het landelijk meldpunt (hulpvoordierenuitoekraine.nl). Om hoeveel dieren het uiteindelijk zal gaan is nog niet duidelijk. “Soms tref je dat er geen huisdieren in een groep zitten en soms juist heel veel. Het gemiddelde ligt op tien tot twintig huisdieren per 1200 vluchtelingen, maar het precieze aantal weten we niet’’, aldus Stavenuiter.

In Woerden zijn de voorbereidingen op volle gang. Omdat de weg hiernaartoe traumatisch is voor het dier en de eigenaar is het fijn wanneer ze bij elkaar kunnen blijven. Gastgezinnen hebben door deze reden vaak de voorkeur. Wanneer dit geen optie is stellen de asielen tijdelijk opvangplekken beschikbaar. “Wat voor ons leidend is, is wat het beste is voor het dier”, vertelt Annemarie Jongendijk, voorzitter van het bestuur van Reijerscop. Elk dier is anders waardoor elke situatie individueel moet worden bekeken. Katten gedijen bijvoorbeeld over het algemeen beter in een asiel door hun karakter dan honden. Ook werkt het zoeken van een gastgezin voor elk dier anders. Verder wordt er geholpen met benodigdheden zoals voer, benches en kattenbakken.

Een belangrijk punt wanneer het gaat over dieren is rabiës: een virus wat overdraagbaar is van dier op mens. Het is belangrijk hier voorzichtig mee om te gaan en het is dan ook zo dat wanneer een dier naar de opvang gaat, hij zo snel mogelijk wordt gecontroleerd op dit virus. Het komt voor dat de eigenaar niet kan aangeven of het dier is ingeënt. Er wordt dan een bloedonderzoek afgenomen. Als daaruit blijkt dat het dier niet ingeënt is tegen rabiës wordt het dier naar de dierenarts gebracht om daar ingeënt te worden. Tot nu toe is er nog geen geval van rabiës bekend. “Het virus komt vooral voor bij zwerfhonden en de huisdieren zijn eigenlijk allemaal al ingeënt’’,  aldus Annemarie Jongendijk. In de dierenambulance waarmee eigenaar en het dier worden opgehaald, liggen zowel een Oekraïense als Russische brief zodat de eigenaar kan lezen wat er gebeurt.

Dierenasiel Reijerscop doet dit niet alleen. Er zijn veel dierenorganisaties verworven in dit proces, vertelt Jongendijk. Op dit moment zijn er nog geen dieren in de dierenopvang zelf en is de gemeente druk bezig alles in te richten. Dierenasiel Reijerscop heeft momenteel de capaciteit voor vier honden en negen katten uit Oekraïne. “Als er meer nodig zou zijn gaan we kijken hoe en of we kunnen opschalen”, aldus Jongendijk. Ook zal er eventueel gekeken worden naar een samenwerking met andere asielen in omgeving.

Over de auteur

Alexandra van der Hoeven

Ik ben Alexandra van der Hoeven, 19 jaar en ik studeer journalistiek in Utrecht. Ik ben erg gefascineerd door de wereld en mensen om mij heen, vandaar dat ik het ook zo leuk vind maatschappelijke thema’s aan te kaarten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *