Hoop voor de kerkgemeenschap, sinds corona stijgt het aantal kerkluisteraars in Harmelen

Hoop voor de kerkgemeenschap, sinds corona stijgt het aantal kerkluisteraars in Harmelen

De hervormde kerk in Harmelen. Foto: Marijke van Middendorp

Tekst: Bram Immerzeel

Eindredactie: Laukie Klijn

HARMELEN – Dominee Heikoop is al jarenlang de dominee in de hervormde kerk Harmelen. Nu het hemelvaart is, is het een mooi moment om bij de daling van de kerkelijke bezoekers stil te staan. Ook de dominee in Harmelen ziet het aantal bezoekers achteruit gaan.

“Er zit al jaren een afname in, eigenlijk al vanaf de jaren zestig. Alleen Harmelen is in die tijd vier keer zo groot geworden. Een gevolg daarvan is dat de ochtenddiensten in de hervormde kerk behoorlijk stabiel zijn gebleven, de avonddiensten zijn daarentegen sterker teruggelopen. Toch is het in Harmelen niet zo hard achteruit gegaan als in andere gemeenten. Harmelen is nog altijd een christelijk dorp waardoor er meer mensen in de kerk blijven. Als er eenmaal een grote groep vertrekt volgen er meer, maar dat is in Harmelen minder aan de hand dan in andere gemeenten.

Toch loopt het aantal kerkgangers in Harmelen achteruit en daar zijn ook verschillende verklaringen voor. Na de Tweede Wereldoorlog waren mensen erg op zoek naar een bepaald houvast. In onzekere tijden vinden veel mensen dat in het geloof. Dit was dan ook een enorme bloeiperiode voor de kerk. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er dan ook enorm veel kerken in Nederland bijgebouwd. Dit was één van de hoogtepunten van kerkgang en kerkelijke betrokkenheid in Nederland.

Toch bleek uiteindelijk, toen de welvaart kwam, dat mensen minder het geloof nodig hadden. Het verzorgd worden van de wieg tot het graf werd ingeruild voor het genieten van het leven waar het geloof minder bij nodig was. Na 1960 is het geloof in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Toch is het zo dat het geloof ten opzichte van de jaren twintig gestegen is. Dus het heeft wel iets van een golfbeweging. Zo zie je bijvoorbeeld dat het aantal ten opzichte van voor corona, weer aan het stijgen is. Dit gaat dan niet direct om het aantal kerkgangers, hier worden de kerkluisteraars namelijk bij opgeteld. Als je de kerkgangers en kerkluisteraars van voor corona bij elkaar optelt, is dat lager dan nu. Of die mensen die nu via de kerktelefoon meeluisteren ook weer naar de kerk gaan zal de tijd leren. Ik zie de kans groot dat de kerkluisteraars, wat over het algemeen wat ouderen mensen zijn, niet zomaar na corona terugkeren in de kerk.

Dit zou op lange termijn een probleem kunnen zijn voor de financiële situatie van de kerk. Veel geld wordt natuurlijk opgehaald in de kerk door het mandje dat rond gaat waar mensen dan een donatie in kunnen doen. Toch maak ik mij er op dit moment niet druk om, het ziet er op dit moment financieel prima uit. Mocht het in de toekomst wel een probleem worden, dan zou het kunnen betekenen dat de hervormde kerk Harmelen, samen met een andere hervormde kerk één gemeenteraad vormt en dat misschien één van de kerken zal moeten sluiten. Maar dat is op dit moment allemaal nog niet aan de hand.

Dat willen we liever allemaal voorkomen door ook jongere mensen in de kerk te krijgen. De jongeren van veertien/vijftien jaar zijn vaak de groepen waar de grootste groep afhaakt van de kerk. Ook bij jonge gezinnen zie je dit vaak terugkomen. Dan hebben ze best wel interesse in het geloof, maar er zijn meer dingen. Er moet gewerkt en gesport worden, dus dreigt het geloof dan in de knel te raken. Daarom proberen we die ook vaak op te zoeken en ze op die manier bij de kerk te houden. Ook hebben we wel is projecten van een paar avonden, wat we geloofsopvoeding noemen. Wat wil je dat je kinderen meekrijgen van het geloof en hoe doe je dat? Ook zijn er bepaalde jeugdactiviteiten om de kinderen op die manier betrokken te houden bij de kerk.”

Over de auteur

Bram Immerzeel

Ik ben Bram Immerzeel en ben student journalistiek aan de Hoge school in Utrecht. Als zeventienjarige Harmelaar publiceer ik het nieuws in en rond Woerden op de website Woerden Rondom.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.