Kaasstad Woerden maakt zich op voor Graskaasdag

Kaasstad Woerden maakt zich op voor Graskaasdag

Foto uit de vorige editie met de reuzengraskaas op tafel. Foto: Boerenmarktstad.nl

Tekst: Bram Immerzeel

Eindredactie: laukie Klijn

WOERDEN – Zaterdag vier juni is het weer zover, Graskaasdag wordt gevierd in Woerden. Na twee jaar corona-uitstel kan Woerden Marketing de veertiende editie gaan vieren. Dat de graskaas zomaar een kaas is, gaat er bij werkneemster van Woerden Marketing, Mariëlle Driessen, niet in. “Het blijft wat mij betreft bijzonder zo’n eerste kaas van het jaar.”

Waarom wordt Graskaasdag gevierd in Woerden?

“Woerden staat van oudsher echt bekend als een kaasstad. Vroeger kwamen allerlei boeren naar Woerden toe om hier hun kaas te verhandelen aan de handelaren. De graskaas is ook nog een hele bijzondere kaas. Dat is namelijk de kaas die gemaakt wordt van de eerste melk als de koeien weer naar buiten gaan na de winter. Dat kun je een beetje hetzelfde zien als de eerste haring of de eerste mosselen, voor vissers zijn is dat ook een bijzonder moment. Het is een bijzondere kaas en daarom vieren we dat met Graskaasdag.”

Hoe belangrijk is de Graskaasdag voor de kaasboeren?

“Het is eigenlijk een soort promotie dag voor onze kaasmarkten, kaashandel en kaasboeren. Het is ook iets heel bijzonders wat Woerden echt onderscheid van de andere. Je hebt zo’n feest nergens anders in Nederland voor de kaasboeren. En wat ik zeg, het is ook een heel bijzonder moment zo’n eerste kaas van het jaar. De graskaas is ook wel een kwaliteit van Woerden. Dan mag dat wat ons betreft ook wel even in het zonnetje gezet worden.”

Het is al de veertiende editie, hoe kan deze editie zich onderscheiden van de andere edities?

“In de loop van de tijd veranderen dingen natuurlijk. Er is dit jaar ook een samenwerking met Stadshart. Daardoor wordt het nu nog veel meer neergezet als een evenement. Er is ook een veiling bijgekomen, waarvan de opbrengst van de reuzengraskaas van 125 kilo naar het goede doel gaat.”

Door corona is de Graskaasdag twee jaar niet doorgegaan, wat kunnen de mensen nu als extraatje verwachten?

“Het enthousiasme van alle medewerkers denk ik, die hebben er ontzettend veel zin in. Het programma hebben we niet enorm aangepast ten opzichte van andere jaren, de hoofdlijnen blijven redelijk hetzelfde. Er is een optreden van het klooster en er is een braderie door de hele stad. De hoofdlijnen blijven dus redelijk hetzelfde, er worden wat kleine dingetjes aangepast.”

Hoeveel mensen verwacht de Woerden Marketing dat er komen?

“Dat zou ik echt niet durven zeggen. We hebben heel veel aan promotie gedaan dus we verwachten wel dat er veel mensen gaan komen. Het moet ook allemaal een beetje meezitten. Als het nou heel de dag regent is het logisch dat het een stuk rustiger dan dat de zon schijnt. De factoren waar we niks aan kunnen aanpassen, spelen gewoon een belangrijke rol. We hopen gewoon op het beste en dan weet ik zeker dat het druk wordt.”

Over de auteur

Bram Immerzeel

Ik ben Bram Immerzeel en ben student Journalistiek aan de Hoge School Utrecht. In mijn eerste jaar van de opleiding heb ik me verdiept in de omgeving Woerden waarin ik over veel verschillende onderwerpen heb geschreven. Hierin ben ik erachter gekomen dat sport en de crime mij erg interesseren. Vooral het onderzoek doen achter een item is iets waar ik mij graag voor inzet. Wat mij betreft wordt een item veel beter als ervan afstraalt dat er arbeid in zit.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *