Manege Morgenstond klaar voor het opvangen van veulens

Manege Morgenstond klaar voor het opvangen van veulens

Foto: Sylvan de Berg

Tekst: Sylvan de Berg Video: Sylvan de Berg

Eindredactie: Stijn Zwaan

WOERDEN – De pasgeboren veulens zijn klaar om opgevangen te worden. De manege heeft er dit jaar bewust voor gekozen meer veulens te krijgen. Deze veulens zullen grootgebracht worden en uiteindelijk voor lessen gebruikt worden. Jilles Krachten (20) is de zoon van de eigenares Hellen van der Tol. Hij helpt een handje mee met de veulens, maar helpt zijn ouders sinds klein eigenlijk al met de manege. Hij is door zijn familie in het vak gekomen en hij vindt dit dan ook erg leuk. Sinds de komst van de veulens bestaan de werkzaamheden van Jilles grotendeels uit het verzorgen van de veulens. Dit doet hij natuurlijk niet alleen, maar met zijn ouders.

Hoe ben je bij de paardensport terecht gekomen, en hoelang doe je dit al?
“Dat komt echt vanuit de familie. Sinds ik een kleine jongen ben loop ik al over de manege. Ik heb gemengd gereden dus op pony’s en paarden. Op deze manier is dat blijven hangen en ben ik zo betrokken geraakt bij deze manege. Ik doe dit nu dan ook echt al een beetje zo’n twintig jaar! Je kan dus eigenlijk wel zeggen, omdat het huis en de manege bij elkaar horen, dat ik dit samen mijn thuis kan noemen. Ik ben ook niet veel binnen te vinden als ik thuis ben. Dan ben ik vaak bezig op de manege.

Hoe ben je betrokken bij de veulens?
“Ik ben samen met mijn ouders en mijn broertje bezig met de veulens. Ik ben vooral bezig met de  geboortes op dit moment en het rondrijden van de veulens voor het insemineren. Nu ze geboren zijn hebben ze natuurlijk beweging nodig en de moeders moeten zorgvuldig worden nagecheckt op allerlei aspecten. Dit kost natuurlijk veel tijd en dit is een groot deel van mijn werkzaamheden.”

Heb je hier dan ook voor geleerd?
“Ik heb hier geen opleiding voor gedaan en er dus niet echt voor geleerd, maar ik heb wel een aantal cursussen gedaan om een beetje algemene kennis op te doen. Verder probeer ik gewoon de kennis van mijn ouders mee te krijgen en goed op te letten hoe hun te werk gaan.”

Wat vind je soms lastig op de manege?
“Het zwaarste vind ik het opstaan om zeven uur elke dag voor het bedrijf. Er is veel werk te doen en zeker nu met de veulens nog meer. Ik heb buiten de manege om ook nog een best druk leven dus dat kost gewoon veel moeite en tijd. Ik heb nu namelijk een baan waar ik vijf dagen in de week ook hard moet werken.”

Hoe zie je jouw toekomst voor je op de manege?
“Voor alsnog op dit moment echt hulp voor mijn ouders, wie weet later meer! De toekomst ligt nog een beetje open wat dat betreft. Daarnaast doe ik nog een dag in de week een slagersopleiding, die wil ik eerst afmaken voor ik verder ga kijken. We zullen zien wat de toekomst brengt!”

Hellen en haar zoon Jilles vertellen in deze reportage over hoe de geboortegolf is ontvangen en wat de plannen zijn met de veulens.

Over de auteur

Sylvan de Berg

Sylvan de Berg (22) is een student journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Buiten het feit dat hij helemaal weg is van voetbal en de wereld daaromheen, houdt hij er ook van om te feesten met zijn vrienden. Als trotse redacteur van Woerden Rondom maakt hij nieuwsitems voor de regio.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.