Schoolexamens zitten erop: ‘Pfff, ik wil er niet meer aan denken’

Schoolexamens zitten erop: ‘Pfff, ik wil er niet meer aan denken’

Teskt: Floortje Dekker

Tekst: Vincent Molenaar | Eindredactie: Joyce Kaffa

WOERDEN – Voor examenkandidaten op de middelbare scholen is de maand mei vaak het meest stressvol. Schoolexamens gaan in veel gevallen niet van een leien dakje. Het was een zonnige vijfde maand, maar tegelijkertijd regende het klachten. Mick Buckers was een van de examenkandidaten en de klassenvertegenwoordiger op het VWO. En het aantal klachten dat hij heeft binnengekregen is “niet mals”.

“Ik moet zeggen dat het zelfs vóór de examens al een drama was. Ik hoor elk jaar weer dat er gedoe is rondom de examens en dat er veel klachten zijn namens de leerlingen. En elk jaar kwam mijn klas weer dichterbij dat examen en dan is het zover: het is nu aan ons om een diploma te halen. Dan ben je benieuwd of het bij ons ook klachten regent. Nou, dat was ook het geval kan ik je vertellen, haha. Ik zit in een klas met een stuk of 25 leerlingen en ik kan uit mijn hoofd al tien klachten opnoemen die we hebben. Ik weet niet hoe dat komt. Het is eigenlijk heel gek dat wij elk jaar weer iets te zeuren hebben, haha. Maarja, weet je, wij klagen ook niet voor de lol ofzo. Het komt echt wel ergens vandaag, zeg maar.”

“De klachten uit mijn klas waren vooral dat de stof te moeilijk was. Het zou kunnen dat het inderdaad te lastig was, maar misschien was het ook gewoon een te kort aan lessen. Voor mijn gevoel hebben we heel wat lessen gemist. Dan mis je uiteraard ook gewoon veel examenstof. Maar het examen houdt daar natuurlijk geen rekening mee. En weet je wat ook gek was: we maakten het economie-examen en bij sommige vragen denk je echt: ‘heb ik dit ooit ergens geleerd?’ Ja dat is gewoon heel irritant, want je kan er niets aan veranderen op dat moment, maar je bent jezelf wel helemaal aan het opvreten. Examens maken heeft echt twee kanten. Ik vind het aan de ene kant heel leuk om te doen, want je weet dat je bezig bent met het halen van je diploma, zodat je eindelijk weg kan, haha. Je bent blij als het allemaal achter de rug is en eindelijk kan zwaaien naar de school waar ik jaren op heb gezeten. Aan de andere kant is het natuurlijk mega stressvol. Want je wil het écht halen en het mag gewoon niet fout gaan. De stress is ook zeker een punt waar ik veel klachten over kreeg.”

“Dat heb ik allemaal doorgespeeld naar het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren). In principe kan iedereen een klacht insturen hoor. Mensen die ik ken, die geen klassenvertegenwoordiger zijn, hebben ook een klacht ingestuurd. Maar ik vind het ook niet erg om namens de klas meerdere klachten in te dienen. Je moet eerst best wat gegevens van jezelf invullen, maar daarna beschrijf je letterlijk gewoon wat je klacht is. Heel simpel eigenlijk. Klagen is ook heel makkelijk hé, haha. Maar niet per se leuk. En je hoopt natuurlijk dat er iets aan gedaan wordt in de toekomst. En heel gek is het dan wel dat ik nu al kan voorspellen dat er volgend jaar weer méga veel klachten zijn. Het zal er wel een beetje bij horen. In ieder geval: de examens zitten er nu op en we kunnen achterover leunen. Fingers crossed dat de beoordeling wat milder is door het aantal klachten. Want het was serieus een pittige examenreeks. Vooral Nederlands. Pfff, alsjeblieft. Ik wil er niet meer aan denken.”

Over de auteur

Vincent Molenaar

Mijn naam is Vincent Molenaar. Als trotse redacteur van Woerden Rondom zie ik het als mijn taak het gehele gras in regio Woerden zorgvuldig te maaien. Uiteraard is dat spreekwoordelijk, maar de waarheid is voor mij de voornaamste reden waarom ik elke keer met volle overtuiging, moed en plezier het nieuws van de straat pluk. Met mijn nieuwsgierige en doortastende instelling probeer ik de beker helemaal leeg te drinken. Items maken tot de laatste broodkruimel. Voor mij bestaat er niet één waarheid. Daarom probeer ik door middel van meerdere verhalen verschillende waarheden bij elkaar te brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *