Forse stijging gemeentelijke belasting in de gemeente Woerden

Forse stijging gemeentelijke belasting in de gemeente Woerden

WOERDEN-De totale stijging van gemeentelijke belastingen in de gemeente Woerden bedraagt ruim vier procent. Vooral de Onroerendezaakbelasting stijgt enorm, maar daarnaast ook de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. Dit blijkt uit cijfers van de gemeente Woerden.

Afwijkende cijfers

De gemeentelijke heffingen stijgen dit jaar dus flink. Elk jaar ontvangen de meeste huishoudens een aanslagbudget voor de gemeentelijke belastingen, dit jaar is het aanslagsbudget weer wat groter dan in 2021. Alleen is het niet duidelijk hoeveel de gemeentelijke heffingen stijgen. Terwijl het Centraal Bureau voor Statistiek(CBS) op 8,3 procent. uitkomt, zegt de gemeente Woerden juist dat gemeentelijke heffing met 4,1 procent stijgt. Een behoorlijk verschil. De totale gemeentelijke heffingen in het jaar 2022 zijn door de gemeente Woerden vastgesteld op 612 euro per inwoner. De energieprijzen verdubbelen bijna, de hoogste inflatie in bijna veertig jaar, volgens cijfers van het CBS. Daarbovenop stijgen de gemeentelijke heffingen ook nog eens.

Meevaller

Persvoorlichter Gérold Borsboom zegt dat de stijging van de gemeentelijke belastingen te verwachten waren. In de begroting van 2019 staat immers dat onder andere de onroerende-zaakbelasting, hondenbelasting, afvalstofheffingen en rioolheffingen zullen stijgen. Dit is zo omdat het schuldquote van de gemeente Woerden te hoog is en er dus bezuinigd moet worden. De persvoorlichter geeft aan dat de stijging van belastingen onvermijdelijk is: “Met de huidige inflatie van 6,8% is het onvermijdelijk dat de belastingen stijgen”, zegt Borsboom. De gemeente Woerden laat in een schriftelijke verklaring zelfs weten dat de stijging relatief meevalt. “De tarieven gaan daarbij minder omhoog dan eerst in 2020 door de gemeenteraad was besloten.”

Slechte uitbesteding

De gemeente brengt naar buiten dat het meevallen van de stijging van de gemeentelijke heffingen als positief kan worden gezien. Volgens Jan-Hubert van Rensen, raadslid van de lokale partij Inwonersbelangen, kan de gemeente Woerden het geld veel beter uitbesteden. “De voornaamste reden dat de gemeentelijke te belasting stijgt, is omdat de kosten van de Rembrandtburg veel hoger uitvallen. Er komt een brug om een verkeersknelpunt in Woerden op te lossen , die gaat tussen de 25 en 35 miljoen euro kosten, met een onzekerheidsmarge van 25 procent. Dat is voor de gemeente gewoon enorm veel geld en er zijn goedkopere alternatieven”, zegt het raadslid.

Rembrandtbrug

Begin 2020 vroegen lokale partijen zich al af of het vrijgemaakte budget gelijk staat aan de kosten van de brug. Toen het plan van de Rembrandtbrug in 2020 werd gepresenteerd waren er al erg veel geluiden tegen de bouw van de Rembrandtbrug. De kosten waren volgens de gemeenteraad begin 2020, twintig miljoen. Anno 2022 worden de kosten op zo’n 25 geschat. Daarnaast vrezen ondernemers in het omliggend gebied dat ze onbereikbaar zijn en dus verlies zullen draaien.

Financieel wanbeleid                                                                                                                                          Het probleem ligt volgens Van Rensen dieper. Het schuldquote stijgt namelijk naar 175 procent dit jaar. Volgens Van Rensen is dat veel te hoog: een schuldquote van boven de 100 procent is al alarm, 130 is te hoog en kan je de motor van de auto niet meer starten als de lampjes branden, maar wij gaan dan nog verder”. Dit is volgens Van Rensen één van de voorbeelden van het zoals hij zelf zegt “financieel wanbeleid van de gemeente, waardoor de gemeentelijke belasting zo hoog uitvalt.” Het geld wat binnenkomt wordt volgens Van Rensen gewoon niet goed uitgegeven. Een ander voorbeeld daarvan is volgens Van Rensen het beleid over bijstandsgerechtigde. Bij Ferm Werk, een organisatie die ervoor zorgt dat uitkeringsgerechtigden aan een uitkering komen, maar ook dat mensen zo snel mogelijk weer aan het werk komen. “Het aantal bijstandsgerechtigden ligt al jaren rond de zeshonderd, terwijl het landelijke aantal enorm daalt, als je het doorrekent zou dan 400 bijstandsgerechtigden in Woerden hebben.”

Over de auteur

Olav Veenhof

Olav Veenhof (2004) verslaat als beginnend journalist van WoerdenRondom als geboren en getogen Harmelenaar het nieuws in de omgeving Woerden. De student die voornamelijk is geïnteresseerd in sport, politiek, lifestyle en geschiedenis heeft de nodige journalistiek ervaring opgedaan bij het Algemeen Dagblad.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.