“Niet-moslims hebben geen idee waar de ramadan echt voor staat”

“Niet-moslims hebben geen idee waar de ramadan echt voor staat”

WOERDEN-De eerste vastdag van de heilige islamitische maand ramadan begint vandaag. Ismael Sarti, algemeen-bestuurslid van de islamitische vereniging Woerden doet ook al jaren mee.

De ramadan eindigt echter pas aan het einde van de maand. De ramadan valt in de negende maand van de islamitische kalender. Tijdens de ramadan vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. Buiten het vasten zelf mogen moslims ook geen geslachtsgemeenschap hebben, niet roddelen en ook niet schelden.

Uit het normale ritme

“Tijdens de vastmaand wordt je slaapritme wel onderbroken”, zegt moslim Ismaïl Sarti. Het algemeen bestuurslid van het Islamitisch centrum: “Het ontbijt begint voor rond de klok van vier uur. Een stevige maaltijd om de dag mee te beginnen om vervolgens het eerste gebed van de dag te doen.” Vervolgens gaan de meeste hun bed weer in om nog een aantal uur slaap mee te pakken. Sarti zegt ook dat het een grote verandering in het ritme van je dag is. Omdat je van zonsopgang tot zonsondergang niet mag eten plan je dingen zoals sporten ook anders: “Ik sport normaal best laat in de avond, maar nu sport ik vaak om zeven uur, zodat we om acht uur klaar zijn, dan daarna snel douchen en dan mogen we eten. Dus in die zin houd je er wel rekening mee.”

Sommige niet-moslims denken vaak dat de ramadan alleen maar een feest is van vasten en dat je daarna je helemaal vol mag eten vlees. Dat is alleen niet zo, integendeel het vasten zelf is niet het belangrijkste tijdens de ramadan. De kernwaarden van de ramadan en de islam worden niet altijd goed begrepen door niet moslims: “Je merkt dat op jongere leeftijd de kinderen die met de islam in aanraking komen dat die veel aan de praktische zaken denken, dus hé ik moet vijf keer per dag bidden en ook met de ramadan ook het vasten tussen zonsopgang en zonsondergang,” zegt Sarti. Het ligt volgens hem dieper: Je ziet naarmate iemand ouder wordt, dan krijgt dat persoon meer mee dat de ramadan niet alleen voor het vasten bedoeld is. Het is ervoor bedoelt om jouw slechte gewoontes en daden om te kunnen gooien en iets goeds van te maken.”

Volgens hem en nog vele andere moslims is de ramadan de mooiste maand van het jaar: “De ramadan is toch een maand waar daaruit wordt gekeken. Je merkt dat men een veel dichter bij elkaar staat en dat men ook veel dichter bij het geloof staat. Dat uit zich natuurlijk al met het samen in de ochtend en avond eten of dat je mensen vaker in de moskee ziet.”

Er gaat ook extra aandacht naar het geloof, buiten de vijf keer bidden wat moslims altijd al doen, letten ze extra op de normen en waarden die de Koran voorschrijft. Ook spenderen de meeste moslims meer tijd aan het memoriseren van de Koran. Een proces waar door middel van herhaling van zinnen de koran uit wordt opgelezen en zo door de desbetreffende moslim uit het hoofd wordt geleerd. De moslims uit islamitische landen die de Koran uit hun hoofd kennen, herhalen dan nog een extra keer de koran.

Over de auteur

Olav Veenhof

Olav Veenhof (2004) verslaat als beginnend journalist van WoerdenRondom als geboren en getogen Harmelenaar het nieuws in de omgeving Woerden. De student die voornamelijk is geïnteresseerd in sport, politiek, lifestyle en geschiedenis heeft de nodige journalistiek ervaring opgedaan bij het Algemeen Dagblad.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *