Gemeente Woerden in gesprek over veiligheid en leefbaarheid in de Molenvlietwijk

Gemeente Woerden in gesprek over veiligheid en leefbaarheid in de Molenvlietwijk

Flyers die werden uitgedeeld bij het buurtveiligheidsteam. Foto: Syb van Ruiten

WOERDEN – Om de veiligheid en leefbaarheid van de wijken in Woerden te verbeteren, gaat de gemeente in gesprek met bewoners. Op 30 juni konden bewoners van de wijk Molenvliet met de gemeente, wijkagent en woningbouwvereniging praten over hun leefomgeving. Deze ‘buurtveiligheidsteams’ zijn in het leven geroepen om de problemen in de wijk snel aan te pakken.

Tekst: Syb van Ruiten, Eindredactie: Stijn Wielinga

Bewoners van de Molenvlietwijk konden donderdagmiddag bij het winkelcentrum praten over alles wat goed ging in de wijk, maar vooral wat er beter kan. Margret van Wijk, beleidsadviseur van de gemeente, legt uit: “We proberen het melden van overlast zo laagdrempelig mogelijk te maken. Soms krijg je alleen maar klachten binnen. Op deze manier hoor je wat er echt speelt in de buurt, en het is ook fijn om te horen wat er wel goed gaat.”

Het buurtveiligheidsteam spreekt voorbijgangers aan met een aantal vragen en deelt flyers uit, maar er is ook genoeg belangstelling voor de bijeenkomst: “De vorige keer kwamen mensen in het Schilderskwartier er echt op af. Ze hadden het bericht op de website van de gemeente gelezen en hadden ook specifieke vragen”, vertelt Van Wijk.

Bewoonster Irma Glasbergen weet de bijeenkomst goed te vinden. Ze is niet tevreden over de wijk: “Ik voel me niet veilig en ga ‘s avonds niet over straat. Het plein is hier levensgevaarlijk, zo staan er vaak busjes en vrachtwagens. Het is bovendien ongezellig, er zijn geen eettentjes”, zegt ze. Het buurtveiligheidsteam schrijft aandachtig mee.

Buurtveiligheidsteams

De zogenaamde buurtveiligheidsteams bestaan uit de gemeente, politie, handhaving, woningbouwvereniging Groenwest en Gro Up buurtwerk. Met deze teams probeert de gemeente wijken veiliger te maken en fijner om in te wonen. De buurtveiligheidsteams inventariseren de overlast in de wijk en bespreken de aanpak daarvan met bewoners. Volgens Van Wijk werkt het: “Het zijn vooral de onderlinge korte lijntjes. We hebben naast de vergaderingen iedere zes weken ook veel contact. Als er dan een melding is, weet ik precies wie ik moet hebben.”

De teams zijn in het leven geroepen om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verbeteren. Dat was nodig, want uit het Integraal Veiligheidsplan 2019 van de gemeente Woerden blijkt dat 16 procent van de bewoners zich wel eens onveilig voelde in hun buurt. In de wijk Molenvliet voelde zes procent van de inwoners zich vaak onveilig, waar dit percentage in andere wijken duidelijk lager is. Daarom werden de buurtveiligheidsteams in 2019 meegenomen in de veiligheidsaanpak, om ook meer gebiedsgericht te werken. Deze aanpak in de wijk leverde goede resultaten op in andere gemeenten als Amsterdam en Breda.

Schilderskwartier en Molenvliet

De wijk Schilderskwartier valt onder hetzelfde buurtveiligheidsteam als de Wijk Molenvliet. Het Schilderskwartier ging jaren gebukt onder autobranden, vernielingen en intimidatie. Veel bewoners van die wijk gaven aan zich onveilig te voelen. Van Wijk geeft ook nog een andere reden dat de wijk zo slecht scoort: “Dat had te maken met een schietincident, waarna de veiligheidsmonitor werd afgenomen. Dat blijft dan hangen. Er is daar een tijd cameratoezicht geweest, en het gaat nu weer de goede kant op.”

Volgens Gerdien van de Wetering, beleidsadviseur openbare orde en veiligheid, is er in Molenvliet vooral veel jongerenoverlast: “We krijgen dan vooral meldingen over hangjongeren die stennis schoppen op schoolpleinen. Buurtwerk wordt daar actief op ingezet. Wanneer zij hier jongeren zien, maken ze contact met hen en verwijzen ze naar activiteiten.”

Melden

Bewoners kunnen voor meldingen terecht op de website van de gemeente, of ze kunnen bellen naar 14 0348. Ook is iedereen iedere zes weken welkom bij de digitale vergaderingen van het buurtveiligheidsteam, waarvoor moet worden aangemeld op de website van de gemeente: Woerden.nl

Over de auteur

Syb van Ruiten

Syb van Ruiten (2001) is maatschappelijk betrokken redacteur van Five4You. Hij zet zich in om de meest bijzondere, inspirerende en mooiste verhalen te brengen, bovendien gedreven door zijn passie voor muziek en cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *