Woerden wil eikenprocessierups op een natuurlijke manier bestrijden

Woerden wil eikenprocessierups op een natuurlijke manier bestrijden

Foto: Flickr.com

WOERDEN – Het is weer zover: de tijd van het jaar de eikenprocessierups actief is. Eind juni en begin juli is het moment dat er veel overlast wordt ervaren, zeker de laatste jaren in de gemeente Woerden. Als hoofdstad van het Groene Hart gaat Woerden deze boosdoeners op een natuurlijke manier bestrijden.

Elk jaar wordt er weer last ondervonden aan de eikenprocessierups. Vooral in de zomermaanden is dit een probleem. De rups heeft brandharen die zorgen voor irritaties. Het beestje eet vooral eikenbladeren, en dat is dan ook waar het gevaar zit. De gemeente gaat gebruik maken van een combinatie natuurlijke bestrijdingsmiddelen om verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen. Toch is het ondenkbaar dat het probleem helemaal verdwijnt. 

Last

Jeuk, bultjes en rode ogen: Woerdenaar Kees Maarssen weet er alles van. ‘’Ik ben echt een buitenmens en ik wandel graag. Vorige zomer heb ik daar wel de nadelen van ondervonden, om het zo maar te zeggen. Toen ik thuis kwam na een lange wandeling, kreeg ik erge jeuk. Toen ik vervolgens goed keek zag ik de brandharen en wist ik wel hoe laat het was. Sindsdien ben ik extra voorzichtig tijdens het lekkere weer.’’

Ook buurvrouw Indy Kulk heeft de gevolgen ervan moeten ondervinden. ‘’Ik kreeg last van jeuk en bultjes. Toen heb ik de grote fout gemaakt om te krabben. Doe dat vooral niet, want daar maak je het echt alleen maar erger mee. Ondanks deze ervaring laat ik mij toch niet tegenhouden om de natuur in te gaan. Wel ben ik voorzichtiger geworden.”

Natuurlijke vijanden

De gemeente gaat inzetten op natuurlijke bestrijding. Eén van de beste manieren om dat te doen, is door gebruik te maken van natuurlijke vijanden. Dan kun je denken aan rupsen en vogels. Ook zijn er verschillende soorten insecten die zeker niet als vriend worden gezien. Om deze natuurlijke vijanden aan te trekken hangt de gemeente nestkastjes op voor vogels. Buiten dat om wordt er ook gekeken naar het aanplanten van bloemrijke bermen. Op die manier ontstaan er betere leefomstandigheden voor die natuurlijke vijanden. 

Of dit de ‘oplossing’ is blijft de vraag. Jos Kromwijk van Kromwijk Woerden zet er vraagtekens bij. Het bedrijf is gespecialiseerd in landschapsverzorging en ongediertebestrijding. In Woerden is dit het grootste bedrijf dat de bestrijding van de eikenprocessierups verzorgt, en dat doen ze met een stofzuiger. ‘’92 procent van de eikenbomen in de gemeente Woerden is gevoelig voor dit vervelende beestje. In de voorgaande jaren kostte het de gemeente bakken met geld om de rupsen weg te laten zuigen. Ik snap dus wel dat ze kijken naar andere manieren. Toch wordt het met natuurlijke vijanden een soort wachtspelletje, en dat terwijl het wegzuigen van de rupsen veel effectiever is.’’

Inwoners

Het grootste ongemak ligt natuurlijk bij de inwoners. De gemeente is druk bezig om irritatie te voorkomen, maar inwoners kunnen zelf ook wat doen volgens Kromwijk. ‘’Wanneer de rups gevaar voelt, laat hij zijn brandharen los. Mijn advies is dus altijd om gewoon uit de buurt te blijven. Let ook goed op als je tijdens het lekkere weer de schaduw opzoekt onder een boom. Doe dat dan niet onder een eikenboom, want dat is echt het huisje van de rups. Kortom: probeer contact met de rups zoveel mogelijk te ontwijken.’’

Over de auteur

Joyce Kaffa

Joyce Kaffa (2003) is een enthousiaste journaliste uit Leiden met een hart voor maatschappelijke problemen. Ze studeert aan de school voor journalistiek en probeert op die manier de wereld beter te begrijpen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.