Schaken in de zon door splinternieuwe schaaktafels in Westdampark

Schaken in de zon door splinternieuwe schaaktafels in Westdampark

Mark Pieterse, secretaris van Schaakclub Woerden (links) en Jan Bulk bespelen het spel op de gloednieuwe schaaktafel in het Westdampark. Foto: Bink Doderer

Tekst: Bink Doderer

Eindredactie: Laukie Klijn

WOERDEN – Het Westdampark in Woerden heeft er sinds afgelopen maand drie gloednieuwe schaaktafels bij. De schaaktafels, die tegenwoordig al in veel verschillende plaatsen te gebruiken zijn, konden in Woerden niet ontbreken volgens oud-voorzitter van de schaakclub Jan Bulk. Hij is samen met initiatiefnemer Jesús Medina verantwoordelijk voor de uiteindelijke plaatsing van de nieuwe tafels met zijn schaakpotje. Bulk: “Een schaakpotje om de Woerdenaren een potje te laten schaken”.

De nieuwe schaaktafels in het Westdampark zijn voor een groot deel te danken aan Jan Bulk, oud-voorzitter van Schaakclub Woerden. Hij leerde Jesús Medina, de grondlegger van de schaaktafels door heel Nederland, kennen bij de schaaktafels in IJsselstein. Hier werd Bulk enthousiast van. Zo enthousiast zelfs dat hij zijn eigen schaakpotje hiervoor in wilde zetten. “Ik heb een schaakpotje, buiten de schaakclub om, en ik vond dat er in Woerden ook een schaaktafel moest komen.” Het was echter zoeken naar een goede plek. Samen met Medina zijn ze bij het Westdampark uitgekomen. Bulk is met zijn schaakpotje naar de gemeente gestapt en zo is het uiteindelijk gelukt om de schaaktafels te kunnen plaatsen. “Ik zei: joh, ik wil schaaktafels hebben en dat wil ik samen met de gemeente doen. Dat is dus goed gelukt want nu staan die tafels hier, maar het belangrijkste is dat mijn aandeel vertaald wordt in een schaakpotje om de Woerdenaren een potje te laten schaken.” Erg druk is het er echter nog niet. Het zou volgens Bulk ontzettend voorbarig zijn om te zeggen dat het er niet meer te houden is van de drukte. Het belangrijkste is volgens hem dat mensen in de stad het schaakspelletje beoefenen en dat ze dat zo laagdrempelig mogelijk willen genereren. 

Jesús Medina is te beschrijven als grondlegger van de schaaktafels in Nederland. Tijdens zijn hardlooprondje bedacht hij zich dat het misschien wel leuk zou zijn om buiten in het park te kunnen schaken. Met dat idee is hij naar de gemeente gestapt. Medina: “De gemeente vond het een te gek idee, maar vroeg zich af of ik de enige was die dit een goed idee vindt. Toen ben ik een petitie gestart. Die ging de hele wereld over. Hij werd zelf door olympisch- en wereldkampioenen ondertekend.” Hierdoor is het gelukt om de tafels in het Utrechtse Maximapark te laten plaatsen. Vervolgens heeft Medina een stuk of tachtig gemeenten benaderd met dit idee. “Waar zie je nou dat iemand van 18 samen met iemand van 80 een spelletje speelt. Schaken is ontzettend leuk, maar het was niet de hoofdreden. Het ging mij echt om het sociale experiment. Hoe krijgen we het nou voor elkaar dat mensen elkaar gaan ontmoeten?” Inmiddels staan er in Nederland al op 107 locaties schaaktafels en is men in het buitenland ook geïnteresseerd. Zo zijn er plannen in Köln en in Spanje. Ze gaan zelfs intercontinentaal, want scholen in Uganda kunnen zich binnenkort ook rijk rekenen aan schaaktafels.

Voor de mensen die deze zomer enthousiast zijn geworden van het buitenschaken hoeft er niet getreurd te worden wanneer het warme weer omslaat in het najaar. “We hebben al ijspegels in de vormen van de stukken in de diepvries liggen, haha.”, grapt oud-voorzitter Bulk. “Nee, zomerschaak is zomerschaak. Op het moment dat je hier 12 dinsdagen kan spelen in het seizoen dan ben je al een spekkoper.” Voor de zomerschakers die in het najaar graag nog door willen schaken heeft Bulk wel een oplossing. Zo heeft hij het bijvoorbeeld over een toernooi voor zomerschakers, maar dan binnen, mochten daar mensen in geïnteresseerd zijn.

Over de auteur

Bink Doderer

Mijn naam is Bink Doderer. Ik ben een ambitieuze en sportieve jongeman woonachtig in Alphen aan den Rijn en bovenal student aan de Hogeschool Utrecht. Als journalist kan ik allerlei kanten op, al is de sportjournalistiek toch mijn favoriete hoek. Ik ben zelf ook fervent voetballiefhebber, maar ik ben breed georiënteerd en ook geïnteresseerd in vele andere onderwerpen. Kortom, genoeg bronnen om mij in te verdiepen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *