Conservator stadsmuseum: ‘Het imago dat het een saaie zaal is met oude spullen erin proberen we steeds meer te doorbreken’

Conservator stadsmuseum: ‘Het imago dat het een saaie zaal is met oude spullen erin proberen we steeds meer te doorbreken’

Het stadsmuseum langs de Havenstraat. Foto: Syb van Ruiten

Ter ere van het 650-jarige bestaan van Woerden, houdt het stadsmuseum een speciale tentoonstelling. Conservator Stephanie Rompa studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en, na een stage en communicatiewerk bij het stadsmuseum, is ze al jaren conservator bij dit museum. Ze organiseerde deze feesttentoonstelling en vertelt over haar werk in het museum.

Tekst: Syb van Ruiten

“Ik had niet bedacht dat ik dit werk zou doen. De banen in de musea zijn niet voor het oprapen, maar toen kwam hier de positie van communicatiemedewerker vrij. Ik heb daar natuurlijk niet voor geleerd, maar het was wel een baan in een museum en ik ben dat gaan proberen. Daarna is het balletje gaan rollen. Toen de vorige conservator wegging, heb ik haar opgevolgd.

Ik weet niet zeker of ik deze baan altijd al wilde. Maar ik rolde erin, vond het interessant en zo is het eigenlijk gelopen. Ik vind geschiedenis heel erg interessant en het mooie van kunsthistorie, is de combinatie van het verhaal achter de schoonheid van de werken. Tenminste, zo heb ik dat ervaren. Die combinatie van kunsthistorie en cultuurhistorie komt ook hier in het stadsmuseum goed samen.

Zo hadden we een aantal jaar geleden bijvoorbeeld de expositie ‘Boeren van toen’. Een kunsttentoonstelling met schilderijen van de Haagse School, een stroming in de schilderkunst. Een hele kunsthistorische expositie, maar het vertelde ook over de boerengeschiedenis op deze plek.

De afgelopen tentoonstelling ‘geKOEsterd’ was een hoogtepunt. Dat was voor ons iets heel nieuws, een duotentoonstelling met een pop-up locatie. Die pop-up tentoonstelling was letterlijk laagdrempelig: op de begane grond en gratis. Of je nou in een rolstoel zat, kleine portemonnee had, jong en oud: iedereen kon naar binnen. En ook het thema, de koeiemart, vonden de Woerdenaren echt fantastisch. De combinatie met een kunsttentoonstelling in het museum was goed gelukt, iedereen vond wel iets wat diegene aansprak. Corona kwam daar helaas tussendoor, dus het heeft nooit zijn volledige potentie behaald. Dat was enorm jammer.

Over modernistische Woerdense schilder Leo Gestel zou ik een tentoonstelling willen organiseren. Hij begaf zich in in de avant-garde kunstwereld van Amsterdam en is internationaal bekend. Omdat hij zich omringde met andere kunstenaars, heeft hij met alle moderne stromingen wel gewerkt: expressionisme, kubisme, futurisme, enzovoort. Zijn oeuvre is dus heel divers. Een heel interessante kunstenaar waar veel over te vertellen valt.

Er is gelukkig steeds meer belangstelling voor het museum. Door corona zijn we natuurlijk veel dicht geweest. Bovendien hebben we ook een oudere doelgroep, die nog best voorzichtig is met het bezoeken van openbare gelegenheden. We zijn weer volledig open, maar we zien dat we nog niet op de bezoekersaantallen van voor corona zitten. Tot die tijd zaten we wel in de lift.

Het is gissen hoe dat dan komt, maar we zijn afgelopen tijd wel wat meer laagdrempelige tentoonstellingen gaan maken. Voorheen zaten we veel meer op de echte kunstexposities, tegenwoordig zetten we meer in op die cultuurhistorie. De tentoonstellingen zijn wat meer laagdrempelig, zodat meer mensen zich aangetrokken voelen tot ons museum en echt een kijkje komen nemen.

Het saaie imago van musea proberen we steeds meer te doorbreken. Zo hebben we online exposities gehouden en zijn we kunstlessen gaan geven. Bovendien zijn we, mede door corona, op social media meer gaan posten over de collecties en de tentoonstellingen. Op die manier hebben we toch geprobeerd buiten de muren te treden. Dat was best moeilijk.

Het stadsmuseum vertelt de Woerdenaren iets over hun eigen kunst en geschiedenis. En dat vind ik heel belangrijk. Die binding met de plek, de stad en de geschiedenis, maar ook de binding met elkaar, maakt de Woerdenaar trots. Woerden is een mooie stad. Zelf kom ik hier niet vandaan, maar ik kan me voorstellen dat het je trots maakt als je leert over je eigen woonplaats. En dat is altijd goed. Dat gevoel van saamhorigheid en trots hoort wel echt bij Woerden, maar iedereen zou dat moeten hebben bij hun eigen stad of dorp. En het stadsmuseum, of musea als deze, zijn daar heel belangrijk voor.”

Over de auteur

Syb van Ruiten

Syb van Ruiten (2001) is maatschappelijk betrokken redacteur van Five4You. Hij zet zich in om de meest bijzondere, inspirerende en mooiste verhalen te brengen, bovendien gedreven door zijn passie voor muziek en cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *