“Ik woon nog in dezelfde buurt, twee huizen verder van waar ik geboren ben”

“Ik woon nog in dezelfde buurt, twee huizen verder van waar ik geboren ben”

Een foto van een Woerden 650 jaar vlag

Tekst – Douwe Volk

WOERDEN – Marijke Peek woont haar hele leven al in Woerden. Ze heeft haar twee zonen in Woerden grootgebracht en ook hun kinderen zijn weer in Woerden opgegroeid. Zij vertelt over haar familie, haar leven in Woerden en wat 650 jaar Woerden voor haar betekent. 

Geboren in Woerden
“Ik woon nog in dezelfde buurt, twee huizen verder van waar ik ben geboren en ik voel me hier prettig. Als ik wel eens op vakantie ga of een weekendje weg ben is het altijd fijn om weer terug te komen, het geeft een vertrouwd gevoel. Mijn hele familie woont ook nog in Woerden en wij komen wekelijks samen. Een van mijn zoons komt elke vrijdag bij ons eten. Ik zie mijn familie erg regelmatig en vindt het ook erg fijn dat we die band in ieder geval nog hebben. Mijn oudste kleinzoon woont buiten Woerden. Ik zie vaak wel dat andere families ook samen in Woerden willen blijven, of bijvoorbeeld samen naar grotere steden in de buurt zoals Utrecht trekken.“

650 Jaar Woerden
“650 jaar Woerden betekent niet zo heel veel voor mij eigenlijk, ook al woon ik hier al mijn hele leven. Het is natuurlijk erg leuk dat er zo veel festiviteiten zijn maar persoonlijk heb ik er niets mee, of het nou 650 of 700 jaar Woerden is. Maar toch blijft het wel leuk om te vieren zo hebben we met de hele buurt allemaal ‘650 jaar Woerden vlaggen’ gekocht. Ook ben ik naar wat van de evenementen in de stad geweest zoals de opening op zaterdag en het oude kasteel waar je kon rondkijken, dat was allebei erg leuk. Verder hoor je wel heel weinig wat er gebeurt. Als er nog een keer leuke dingen zijn op een zaterdag ga ik zeker wel langs, dat is altijd wel gezellig.”

Anders dan vroeger
“Het was toen heel anders, ik groeide op in een groot gezin net zoals iedereen. Je ging altijd met zijn allen naar school toe lopen en terug. Ik voelde me hier ook gewoon veilig en er gebeurde weinig. En nu is het een stuk angstiger. Vroeger voelde je je als een gemeenschap omdat iedereen grote gezinnen had en je veel saamhorigheid had. Nu is dat veel minder. Toen was er meer saamhorigheid, de kinderen speelden vaak samen en iedereen kende elkaar, nu is dat er gewoon niet meer. Een leuk voorbeeld is toen wij een computer hadden, als een van de eerste in de buurt kwam iedereen ook bij ons langs om die te gebruiken. Nu heeft iedereen een computer en zit iedereen binnen en heb je dat oude samenkomen niet meer. Ook spelen kinderen niet meer samen buiten, nu blijft iedereen binnen op zijn computer of telefoon spelen dat vind ik wel heel jammer. Ook als ik bijvoorbeeld boodschappen ga doen dan kom ik nooit meer iemand tegen die ik ken.”

Veel verandering
“Er is veel veranderd in Woerden over de jaren. De zorg is wel heel slecht geworden, er is in Woerden geen eerste hulp meer alleen een polikliniek. Het voelt ook alsof er minder politie is daar zou ik wel meer van willen zien, of in ieder geval een aanspreekpunt als een wijkagent. Maar dit zijn altijd de dingen die veranderen bij een stad zoals Woerden dat hoort gewoon bij een stad die altijd blijft uitbreiden.” 

Over de auteur

Douwe Volk

MIjn naam is Douwe Volk en ik ben journalist bij de school voor journalistiek. Ik ben 19 jaar en ben opgegroeid in Leiden maar ben tweetalig (Engels/Nederlands) opgevoed. Tijdens mijn opvoeding heb ik veel interesse gevonden in wat er in het buitenland speelt, bijvoorbeeld politiek en grote maatschappelijke problemen in landen zoals Amerika. Ik heb vooral interesse in politiek en maatschappelijke onderwerpen en wil hier graag later wat mee doen. Met mijn artikelen wil ik graag grote en moeilijke onderwerpen duidelijk maken. Of dit nou politiek of maatschappelijk is, ik wil het makkelijk en kritisch naar voren brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.