Boeren maken zich zorgen over toekomst, ook in Woerden

Boeren maken zich zorgen over toekomst, ook in Woerden

Koeien in de wei op een boerderij in Zegveld. Foto: Syb van Ruiten

Tekst – Douwe Volk

WOERDEN – Door heel Nederland protesteren de boeren over de nieuwe maatregelen van het kabinet om de stikstofuitstoot in de landbouw te verminderen. Ook in Woerden wordt hier gedemonstreerd met onder andere het blokkeren van het distributiecentrum van de Jumbo in Woerden.  Bij het gemeentehuis in Woerden protesteerden op 1 juli de boeren, al bleef het daar wel rustig.

In de landbouwsector moeten boeren hun stikstof uitstoot verminderen omdat dit schadelijk is voor de natuur, ook omdat zij de grootste uitstoter zijn van elke vervuilende sector. Bij landbouw komt stikstof vrij wat uit meerdere schadelijke stoffen bestaat. Eén van deze stoffen is ammoniak. Ammoniak is schadelijk omdat deze weer in de grond kan en voedingsstoffen in de grond vermindert. Het effect daarvan is dat planten er niet meer goed kunnen groeien en zelfs dood kunnen gaan.

De boeren zijn boos omdat zij dus hun uitstoot moeten gaan verminderen maar er geen zekerheid is op wat voor een manier dit moet gebeuren. De provincies hebben de taak gekregen om dit uit te zoeken, daarvoor krijgen ze een jaar. Door de onduidelijkheid en doordat sommigen boeren om hun uitstoot te verminderen wel drie-kwart kleiner moeten worden zorgt voor de onrust.

Hans van Soest, boer en de voorzitter van LTO-Noord (Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland) geeft aan dat de politiek de boeren achterlaat in hun beleid. Hij is zelf ook een melkveehouder en is onzeker over zijn toekomst als boer. “Wanneer je zo een 74% van je koeien weg moet doen ben je zo ook het grootste deel van je inkomen kwijt. Daar wil je dan wel iets tegenover zien zoals een dubbele verkoopprijs voor melk of een andere vorm van goede markt bescherming voor boeren. Wat voor een verandering er ook komt de politiek moet wel echt meebewegen, er moeten oplossingen komen.” 

In de gemeente Woerden heeft het CDA al een motie ingediend voor de boeren. Zij vragen de provincie om onderzoek te doen naar de sociaal-economische effecten van eventuele plannen. Van Soest is daar al erg blij mee en hoopt dat de gemeente meer zal doen. Zo hoopt Van Soest dat wanneer de gemeente met de provincie in gesprek gaat dat de gemeente achter de boeren blijft staan om een oplossing zoeken.

Van Soest ziet alternatieve manieren om geld te verdienen voor boeren zoals evenementen organiseren zelf wel zitten. Hij staat er zo ook wel voor open om bijvoorbeeld uitgekocht te worden door de gemeente als hij een goed aanbod krijgt. Evenementen organiseren vindt hij dan wel wat moeilijker. “Het probleem daarbij is dan wel bestemmingsplannen regelen maar als dat te doen is zou ik daar wel open voor staan. Dat is dan wel bij elke boer anders niet iedereen ziet dat als een idee.”

Woerdenaren tonen begrip voor de boeren maar vinden dat ze ook te ver gaan met het blokkeren van het distributiecentrum in Woerden. Menja Verburg vertelt wat zij er van vindt. “Ik begrijp best dat de boeren zich bedreigd voelen. Ik denk dat er nogal ongenuanceerd over de boerenbedrijven gepraat wordt. De boeren weten nu natuurlijk niet wat hen nu te wachten staat. Ik heb alleen niet zo heel veel begrip voor het gebruiken van geweld en het platleggen van distributiecentra.” Zij snapt ook niet wat de boeren precies van de gemeente willen omdat het nu op provinciaal niveau ligt. Zij wil ook graag zien dat andere sectoren worden aangepakt en niet alleen de boeren. “Ik denk dat bedrijven te veel weg komen met vervuilende uitstoot dan eigenlijk hoort.”

Over de auteur

Douwe Volk

MIjn naam is Douwe Volk en ik ben journalist bij de school voor journalistiek. Ik ben 19 jaar en ben opgegroeid in Leiden maar ben tweetalig (Engels/Nederlands) opgevoed. Tijdens mijn opvoeding heb ik veel interesse gevonden in wat er in het buitenland speelt, bijvoorbeeld politiek en grote maatschappelijke problemen in landen zoals Amerika. Ik heb vooral interesse in politiek en maatschappelijke onderwerpen en wil hier graag later wat mee doen. Met mijn artikelen wil ik graag grote en moeilijke onderwerpen duidelijk maken. Of dit nou politiek of maatschappelijk is, ik wil het makkelijk en kritisch naar voren brengen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.