Van Rossum haalt Terras top 100. “Extra Kers op de Taart”

Van Rossum haalt Terras top 100. “Extra Kers op de Taart”

Het terras van de nieuwe nummer 92 in de Terras top 100: Van Rossum. Foto: Bink Doderer

Tekst: Bink Doderer

WOERDEN – Stadshotel, café en restaurant Van Rossum heeft de Terras top 100 gehaald. Dat is afgelopen maandag 4 juli bekend gemaakt. Het terras, dat men kan vinden bij het Kerkplein in het centrum van Woerden, is binnengekomen op plek 92. Bedrijfsleider Saskia van Lingen is trots: “Teken dat we goed bezig zijn”.

Misset Horeca heeft afgelopen maandag de top honderd bekend gemaakt en dat betekende voor Van Rossum een debuut. Zij zijn namelijk voor het eerst in de top honderd terecht gekomen op plaats 92. Voor bedrijfsleider Saskia van Lingen een mooie prestatie. “Ik ben samen met mijn collega bedrijfsleider van restaurant Breuren naar de uitreiking gegaan in Purmerend. Ze tellen dan af van plek 100 tot plek 1 en toen kregen we inderdaad te zien dat we op 92 stonden. Het is eigenlijk gewoon een extra kers op de taart. Een teken dat we goed bezig zijn.” Er wordt volgens Van Lingen logischerwijs vooral gekeken naar het terras, maar ook naar hoe ze in de bediening bezig zijn en hoe het er in de keuken aan toe gaat. “Dat je dan inderdaad de top honderd bereikt is dan hartstikke leuk.”

Als horecazaak schrijf je je in om mee te doen. Dat is ook de reden dat Van Rossum uiteindelijk kans maakte op een nominatie in de lijst van Misset Horeca. Vervolgens wordt je bezocht. Dat gebeurt undercover. Van Lingen zegt dat je ze niet heel makkelijk kan herkennen. “Het enige dat meestal wel opvalt is dat ze vragen gaan stellen, maar dat doen klanten over het algemeen wel vaker”, zegt de bedrijfsleider. Of de organisatie nou aangekondigd langskomt of niet. Bij Van Rossum proberen ze gewoon zichzelf te zijn. Het personeel moet zich immers altijd vriendelijk gedragen tegenover klanten. 

Flinke procedure

Michael Simon, redacteur bij Misset Horeca en coördinator van de Terras top 100, houdt zich al acht jaar bezig met de lijst. Het is volgens hem een enorme kluif om uiteindelijk uit te komen op de top 100. “Het is een flinke procedure. Alle terrassen moeten zich eerst inschrijven”, begint de redacteur. Dit waren zo’n 280 horecazaken. Hij vervolgt: “In de eerste ronde, die loopt in april en mei, gaan zowel vakjury als misteryvisiters op pad. Misteryvisiters huren we in van een extern bureau. Zij beoordelen het terras door de ogen van de gast.” Naast die misteryvisiter gaat tegelijkertijd ook de vakjury op pad. Dit zijn mensen die weten wat de horeca inhoud. Zij kijken meer door de ogen van de professional. “Beide partijen maken rapporten op en die rapporten zijn ongeveer 10 kantjes.” Het zogenoemde misteryrapport geeft voor 30% de doorslag, terwijl het vakjuryrapport voor 70% telt. Uit deze rapporten komt een score en op basis van deze score wordt er een lijst samengesteld. Daar komt dan een voorlopige top 100 uitgerold. Simon: “Maar dan zijn we er nog niet.” De nummer 51 tot en met 100 blijven staan zoals ze zijn. De top 50 wordt nog eens bezocht zodat er een nog beter beeld geschetst kan worden. Dat resulteert in een nieuwe top 50 waarvan de top zes nog onzeker blijft. Deze zes worden gebeld voor een afspraak. De organisatie gaat persoonlijk bij ze langs. “We gaan dan met een busje het hele land door. Dit jaar zijn we begonnen in Amersfoort, reden vervolgens naar Twente, daarna naar Amsterdam. We hebben overnacht in Rotterdam, toen zijn we naar Vlissingen gereden om tot slot te eindigen in Limburg.” Er gaat dus een flinke tocht aan vooraf, maar dan is ook de top zes rond. Dat het zo uitgebreid is, heeft een reden volgens Simon. “Kijk, we zijn een vakblad. We praten niet over het leukste terras of het mooiste terras. Het gaat om het beste terras. Het moet gewoon heel erg secuur gebeuren.” De top 100 werd uiteindelijk door Michael Simon en Kasper van Kooten gepresenteerd bij de winnaar van de vorige editie. Alle terrassen werden uitgenodigd en dat zorgde ervoor dat zo’n 650 man aanwezig was. “We maken er echt een soort feest van.”

Op naar de top

Of de plek in de top 100 voor Van Rossum naar meer smaakt? “Ja! We gaan natuurlijk uiteindelijk voor de eerste plaats, maar dat vergt tijd. Het is een mooi doel en volgend jaar gaan we zeker de top 50 halen”, eindigt Saskia van Lingen. 

Over de auteur

Bink Doderer

Mijn naam is Bink Doderer. Ik ben een ambitieuze en sportieve jongeman woonachtig in Alphen aan den Rijn en bovenal student aan de Hogeschool Utrecht. Als journalist kan ik allerlei kanten op, al is de sportjournalistiek toch mijn favoriete hoek. Ik ben zelf ook fervent voetballiefhebber, maar ik ben breed georiënteerd en ook geïnteresseerd in vele andere onderwerpen. Kortom, genoeg bronnen om mij in te verdiepen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *