Monique Verheyen van LvdD over de komst van windturbines

Monique Verheyen van LvdD over de komst van windturbines

Beeld: www.lijstverderdoes.nl

Tekst: Sietse Verkerk
Eindredactie: Veerle Sloof

WOERDEN- Het lijkt erop dat windturbines in gemeente Woerden er gaan komen. Echter is er onder de inwoners nog veel discussie, geluidsoverlast van windturbines zou slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Aan de andere kant pleiten inwoners en partijen voor het versnellen van de komst van windturbines door de huidige oorlog in Oekraïne, we zouden hierdoor versneld over moeten op duurzame energie.

Huidige situatie Windturbines in Woerden
Momenteel is er in Woerden nog geen windturbine te vinden. Wel is de komst van windturbines in Woerden zo goed als zeker. Over de plek waar ze komen is nog veel discussie, Reijerscop en de weilanden naast de A12 (Barwoutswaarder) worden genoemd echter staat dit nog zeker niet vast. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen waren de windturbines een groot onderwerp. De huidige coalitie (CDA, LijstvanderDoes, ChristenUnie-SGP en D66) zal de komende tijd in discussie gaan over de windturbines. In deze coalitie is alleen LijstvanderDoes fel tegen de komst van windturbines. CDA was in eerste instantie tegen de komst van windturbines en wilde duurzame energie zoveel mogelijk kleinschalig opwekken maar krabbelde tijdens de verkiezingen toch wat terug. Dit komt door de oorlog in Oekraïne waardoor CDA beseft dat ze sneller en grootschaliger duurzame energie moeten opwekken.

In eerste instantie was alleen Reijerscop bij Harmelen in beeld, maar op verzoek van coalitiepartij CDA wordt ook de optie Barwoutswaarder (langs de A12) onderzocht. Bij het onderzoek worden bewoners en omwonenden betrokken, heeft de gemeente beloofd. Volgens zowel bewoners van de wijk Molenvliet als het dorp Harmelen gebeurt dat niet. Zij hebben nog geen uitnodiging gehad om mee te praten, beweren ze. In 2021 zou het onderzoek naar waar de windturbines komen te staan moeten zijn afgerond. Dit is nog niet gelukt.

Landelijk gezien wordt deze discussie in vele gemeenten gevoerd. Zo zouden windturbines voor geluidsoverlast zorgen wat zelfs slecht zou zijn voor de gezondheid. Het RIVM heeft hier dan ook een onderzoek naar gestart. Een deel van de inwoners in Woerden die vlakbij de eventuele bestemmingen van de windturbines wonen maken zich dan ook zorgen. Zo is er dan ook een petitie gestart om de komst van windturbines tegen te gaan, deze is 313 keer ondertekent.

Nadat het onderzoek naar de mogelijke locatie in Woerden dit jaar is afgerond, neemt de gemeenteraad een besluit waar de beide molens kunnen komen. Maar dan nog kan het nog jaren duren voordat de twee er staan. De verwachting is dat dit op zijn vroegst in 2027 zal zijn. Het wachten is naar de voorschriften die gemaakt worden in Den Haag. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat windturbines minimaal 1.5 of zelfs 2 kilometer verwijderd moeten zijn van bestaande bebouwing. Dan houdt het voor Woerden op omdat er dan simpelweg geen ruimte is voor windturbines.

Wel of geen windturbines in gemeente Woerden?
Monique Verheyen (kandidaat LvdD): “Ik ben fel tegen de komst van windturbines. Ze kunnen tot 250 meter de lucht in gaan, veel te hoog als je het mij vraagt. Het is horizonsvervuiling. Ook zorgen windturbines voor geluidsoverlast voor mensen die dichtbij wonen, dit kan gezondheidsrisico’s zoals stress en slapeloosheid met zich meebrengen. Wist je trouwens dat de wieken van die turbines gemaakt zijn van composiet, en dat is weer gemaakt van, jawel, aardolie. Hoezo duurzaam? Ook worden huizen vlakbij windturbines minder waard, voor de bewoners is dat harstikke vervelend. Ook het afval dat overblijft als de turbines aan het einde van hun looptijd zijn is ons een zorg. Daarom hebben wij hiervoor een plan ontwikkeld voor een verwijderingsbijdrage door de investeerders zodat wij als gemeente niet met de rommel blijven zitten  als de investeerder door faillissement of anderszins de rommel niet kan/wil opruimen. Overigens is LvdD niet tegen duurzame energie, we zijn dan ook tegen het gas/oliewinning onder Woerden.

Wat zijn de alternatieven?
Monique Verheyen: “Wij pleiten voor een zonnepanelenlint langs de snelweg. Ook kleine windturbines op het erf van Woerden vinden wij een goed idee, deze veroorzaken namelijk geen geluidsoverlast. Het stroom wat boeren overhouden kunnen ze verkopen aan het stroomnet. Ook de huidige ontwikkelingen van waterstofgas en kernfusie volgen wij met grote interesse, met kernfusie zijn er recent grote doorbraken geweest wat veelbelovend is voor de toekomst.”

Wat weet je over de gezondheidsrisico’s?
Monique Verheyen: “Deze turbines hebben gezondheidsrisico’s voor mens en dier, en goed onderzoek ontbreekt nog volledig. Het kan vooral in de nacht als andere geluiden wegvallen geluidsoverlast voor inwoners vlakbij de windturbines veroorzaken. Als je dit langdurig ervaart kan dit stress en slapeloosheid met zich mee brengen. Kenmerkend voor windturbinegeluid wat dus slapeloosheid met zich meebrengt is het zwiepende, zoevende en stampende karakter. Dit noemen we de amplitudemodulatie. Het is dus heel belangrijk dat er eerst een verantwoord onderzoek gedaan wordt wat gevalideerd is en waar tegenonderzoek is gedaan, eerst wordt afgerond voordat de locatie van de windturbines wordt vastgesteld.”

Over de auteur

Sietse David Verkerk

Sietse Verkerk is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn doel is om in de toekomst freelance Journalist te zijn en zich bezig te houden met verhalen schrijven en documentaires. Verder is hij geïnteresseerd in verschillende culturen en samenlevingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *