Dries Berendsen van de Duurzaamheidswinkel over de komst van windturbines

Dries Berendsen van de Duurzaamheidswinkel over de komst van windturbines

Tekst: Sietse Verkerk
Eindredactie: Veerle Sloof

WOERDEN- Het lijkt erop dat windturbines in gemeente Woerden er gaan komen. Waar de windturbines gaan komen is nog niet bekend. Echter is er onder de inwoners nog veel discussie, geluidsoverlast van windturbines zou slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Aan de andere kant pleiten inwoners en partijen voor het versnellen van de komst van windturbines door de huidige oorlog in Oekraïne, we zouden hierdoor versneld over moeten op duurzame energie.

Wel of geen windturbines in gemeente Woerden?
Dries Berendsen (Duurzaamheidswinkel en commissielid D66): “Ik ben voor de komst van windturbines. Ze wekken een gigantische hoeveelheid stroom op. Eén windturbine staat gelijk aan 28000 zonnepanelen. Zonder windturbines is het onmogelijk om de klimaatdoelen van de overheid te halen. Echter ben ik ook niet tegen de komst van zonnepanelen of kleine windturbines op het erf van boeren, voor mij is het én zonnepanelen én windturbines want ze moeten elkaar aanvullen. We doen het voor het klimaat maar door de huidige oorlog in Oekraïne en daarbij horende sancties tegen Rusland, moeten we dit proces versnellen. We moeten zo snel mogelijk zelfvoorzienend zijn, het liefst met duurzame energie.”

Wat zijn de alternatieven?
Dries Berendsen: “Alternatieven zouden kunnen zijn zonnepanelen langs de snelweg en kleine windturbines op het erf van boeren. Als je het mij vraagt zijn dit echter geen oplossingen van het probleem omdat grote windturbines gewoon veel meer stroom opleveren, zo wekken kleine windturbines vaak net genoeg op voor een boerderij, de rest kan verkocht worden aan het stroomnet maar dat is niet veel. Eén hoge windturbine staat gelijk aan driehonderd kleine windturbines. Dat betekent dat je op elk boerenerf in gemeente Woerden een kleine windturbine moet zetten en dan pas wek je om en nabij evenveel stroom op als één hoge windturbine. Zonnepanelen zijn echter wel belangrijk. Dit komt omdat we in de zomer minder wind hebben en meer zon, windturbines draaien vaak niet in de zomer. In de winter hebben we juist meer wind en minder zon. Als je het hele jaar door dus gebruik wil maken van duurzame energie heb je windturbines én zonnepanelen nodig. Je hebt dus de alternatieven ook nodig, alles helpt. Hoge windturbines op zee is wat mij betreft geen oplossing. Om die energie te transporteren naar het binnenland kost enorm veel grondstoffen en mankracht waardoor dit immens veel geld zou gaan kosten. We moeten dit dus lokaal oplossen.”

Wat weet je over de gezondheidsrisico’s?
Dries Berendsen: “Eigenlijk heel weinig, er lopen nog onderzoeken naar dus er is geen wetenschappelijk antwoord te geven. Wel vind ik dat we dit echt serieus moeten nemen. Als blijkt dat mensen inderdaad slapeloosheid en stress ervaren door het geluid van windturbines dan zullen we een locatie voor de windturbines moeten zoeken waar mensen er geen last van hebben. Wat ik overigens wel weet is dat heel Duitsland vol staat met windturbines, daar hebben ze besloten dat windturbines minimaal 1000 meter van een huis af moeten staan waardoor er nu overigens wel 40% minder ruimte is om windturbines te plaatsen.”

Over de auteur

Sietse David Verkerk

Sietse Verkerk is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn doel is om in de toekomst freelance Journalist te zijn en zich bezig te houden met verhalen schrijven en documentaires. Verder is hij geïnteresseerd in verschillende culturen en samenlevingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.