Sinds de eerste fietstocht heeft de organisatie in 2022 voor bijna tweehonderd fietsritten gezorgd. Mensen die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, kunnen dit sinds mei 2022 doen bij Fietsmaatjes Woerden. Door de fietsritjes komen vooral ouderen die zich slecht kunnen verplaatsen in beweging, krijgen ze frisse lucht en zien ze wat van de prachtige omgeving rondom Woerden.
Het gebruik van duo-fietsen heeft er sinds mei voor gezorgd dat er inmiddels 28 gasten regelmatig een fietsritje maken. De ritjes worden gereden door vrijwilligers en zijn elektrisch ondersteund waardoor flinke afstanden kunnen worden afgelegd. Een deelnemer wordt gekoppeld aan een vrijwilliger door middel van een kennismakingsgesprek. Hierdoor zorgt de organisatie dat iedereen kan fietsen met iemand die bij diegene past.
Blind op de fiets
Eén van de mensen die gebruik maakt van de duo-fietsen is Leon van de Waay, 83 jaar. Hij verloor een tijd terug het grootste gedeelte van zijn zicht. Zo ziet hij met zijn ene oog nog veertig procent en is zijn andere oog volledig blind. Hierdoor verplaatst hij zich moeilijk en gaat hij er niet vaak op uit. Vroeger fietste van de Waay veel op de racefiets, maar dat kan nu niet meer. Sterker nog, hij heeft zijn hele leven gefietst en mist het ontzettend. Door een hulpverlener die bij van de Waay thuis kwam, kwam hij in contact met fietsmaatjes waardoor hij er nu toch weer op uit kan.
‘Ik hou er vooral van om lekker te dollen tijdens het fietsen met Peter’, vertelt van de Waay. Peter is een vriend van vroeger, van de wielrenvereniging. Nadat van de Waay in contact was gekomen met fietsmaatjes Woerden, gaf Peter zich op als vrijwilliger voor van de Waay, waardoor ze nu samen ritjes maken. ‘Ik mag dan wel niks zien’, vertelt van de Waay, ‘maar als wij erop uit gaan, laat ik zeker merken dat ik mee trap. Die kracht in mijn benen heb ik nog steeds.’ Van de Waay heeft nu zo’n acht tot negen ritjes gemaakt met de duo-fiets en had hier heel veel plezier in.
‘Peter zei op een gegeven moment tegen mij: ‘’We gaan nu mountainbiken’’’, vertelt Van de Waay enthousiast als hij vertelt over leuke herinnering aan fietsmaatjes. Peter sloeg daarna af naar een smal fietspad dat een heuveltje opging. ‘Ik voelde dat de wielen van de fiets niet meer op het pad reden. We hebben toen zo gelachen.’
Naast het dollen op de fiets zijn de twee ook samen langs geweest bij vrienden en familie van, van de Waay en deden ze een bezoekje aan een ander oud lid van de wielrenvereniging. Op een dag rijden de twee wel 40 tot 45 km en fietsen ze routes die ze vroeger ook fietsten. Naar Montfort, Reeuwijk, Haarzuilen en Oude water, noem het maar op.
Gerrit en Marie Eijkelboom maken ook gebruik van de fietsen en vertellen dat ze al veel leuke tochtjes hebben gemaakt. Meneer Eijkelboom kreeg in 2022 de diagnose voor progressieve vasculaire dementie waardoor de activiteiten die ze samen konden doen veel beperkter werden. Gelukkig kwamen de twee in contact met Fietsmaatjes: ‘Want’, vertelt mevrouw Eijkelboom, ‘vooral Gerrit geniet en groet de medeweggebruikers uitbundig met de hand omhoog.’
Versleten knieën
Carolien de Roos richtte de stichting al in 2021 op maar, de eerste fietstocht was pas vorig jaar in mei. Dit deed zij omdat ze voor een lange tijd mantelzorger was geweest en er achter kwam dat kwetsbare ouderen graag nog naar buiten willen en uit het hun sociale isolement willen komen. Ze werd bekend met ‘BuddyBike’ in Bodegraven en zocht uit of er ook zoiets bestond in Woerden. Dit bleek niet zo te zijn waardoor ze besloot zelf een organisatie op te richten.
Naast het feit dat de Roos nu de secretaris is van de organisatie, fietst ze het liefst zelf mee op de duo-fiets als vrijwilliger. Dit doet zij met een vrouw van 91 en ze vertelt dat ze het enthousiasme van haar fietsmaatje het leukst vindt aan de tripjes die zij samen maken. Haar maatje heeft versleten knieën en kan door een fietsongeluk niet meer fietsen. Het enige moment dat ze normaal buiten komt, is wanneer ze naar de supermarkt moet, wat ze doet met haar stok. De vrouw van 91 staat ondanks haar beperking toch heel positief in het leven en de Roos krijgt er dan ook heel veel energie van om haar een leuke fietstocht te bezorgen.
In de toekomst hoopt de Roos dat iedereen in Woerden bekent is met fietsmaatjes en hier ook gebruik van kan maken. Daarvoor is het belangrijk dat ze genoeg vrijwilligers en duo-fietsen ter beschikking hebben. Met deze blik zal fietsmaatjes nog meer kunnen betekenen voor de mensen uit Woerden.