Regelen QR-code als coronatoegangsbewijs moeilijk voor niet-digitaalvaardige ouderen

Regelen QR-code als coronatoegangsbewijs moeilijk voor niet-digitaalvaardige ouderen

Tekst: Roos Houtman
Audio: Douwe Volk

Eindredactie: Olav Veenhof

WOERDEN – Vele ouderen kijken niet met plezier naar aankomende zaterdag 25 september: de dag dat de QR-code als coronatoegangsbewijs gaat gelden bij het betreden van bijvoorbeeld horecagelegenheden. Waar sommige ouderen niet goed overweg kunnen met de moderne technische apparaten, blijkt het regelen van een QR-code op papier ook niet al te gemakkelijk.

”Het regelen van een QR-code op de telefoon wordt vaak lastig gevonden”, bevestigt Renate Evers, woordvoerder van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO), die gevestigd is in Woerden. ”Sommigen beschikken niet over een mobiele telefoon, hebben verouderde apparatuur of komen niet verder dan kleine digitale handelingen. Ook durven deze ouderen vaak niet om hulp te vragen. Het zijn bepaalde drempels die ze over moeten. Daar hebben veel ouderen moeite mee.”

Voor deze ouderen is het mogelijk om een QR-code op papier thuisgestuurd te krijgen, maar voor deze aanvraag zijn lange wachttijden de norm. Om aandacht te vragen voor dit huidige probleem, is de ANBO momenteel in overleg met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om ervoor te zorgen dat er wat veranderd wordt in dit proces van coronatoegangsbewijzen. ”We dringen aan op het uitbreiden van de capaciteit van de telefoonlijn, waar je de papieren codes kunt aanvragen”, vertelt Evers. ”Maak het gehele proces gewoon simpeler. Ondanks alle beschikbare mogelijkheden blijft het een ingewikkelde constructie.”

Geen versoepeling, maar beperking

Door deze maatregel is het mogelijk om de horeca zo goed als volledig open te stellen, waardoor de meeste mensen en de overheid het verplicht tonen van een coronatoegangsbewijs dan ook zien als een versoepeling. Toch denken de meeste ouderen hier anders over, zo laat ook woordvoerder Evers weten. ”De overheid zegt dat deze maatregel een versoepeling wordt, maar voor niet-digitaalvaardige ouderen is dit zeker een beperking.”

Volgens de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) hebben oudere mensen veel moeite met het regelen van de QR-codes. Echter zijn deze wel nodig vanaf 25 september om de horeca binnen te mogen. Om uit te vinden hoe ouderen het zelf ervaren om een QR-code te regelen, staat hieronder een gesprek met een oudere vrouw over haar ervaring met het proces.

Over de auteur

Roos Houtman

Roos Houtman, 19 jaar, is student journalistiek. Daarnaast is Roos werkzaam als journalist en mediamaker bij Studio Alphen, de lokale omroep van de gemeente Alphen aan den Rijn. Ze is erg nieuwsgierig en deinst nergens voor terug. Ook wilt ze altijd de onderste steen boven krijgen. Met passie voor schrijven en interviewen, zit Roos bij Studio Alphen helemaal op haar plek. Ook voor de uitzendingen van Voor Elk Wat Nieuws staat ze paraat om mooie, maar vooral ook inspirerende verhalen te maken. Ze is altijd geïnteresseerd en niets is voor haar dan ook te gek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *