Lezing over bommenwerper van 1944 in Zegveld

Lezing over bommenwerper van 1944 in Zegveld

Woerden- Donderdag 30 September vond de lezing van historicus Jeroen van der Kamp plaats in het Baken in Woerden. De lezing ging over de B16 bommenwerper die nabij Zegveld in 1944 crashten. Hij was uitgenodigd door Niek Kort van de Stichts-Hollandse Historische vereniging om deze lezing te geven naar aanleiding van de uitreiking van the Four Chaplains Memorial Foundation die later deze week nog zal plaatsvinden, de lezing was hierdoor volledig in het Engels.

In de lezing werd het verhaal van de 10 bemanningsleden verteld, die vochten voor hun leven in de B16 bommenwerper genaamd San Antonio Rose. Twee bemanningsleden overleefden deze crash. Jeroen van der Kamp deed 8 jaar lang onderzoek naar deze gebeurtenis, en schreef daar uiteindelijk een boek over genaamd ‘’Ik verwacht tegen juni terug te zijn’’.

Jeroen is op de titel van het boek gekomen na het lezen van een brief van een van de overlevende bemanningsleden. Jeroen refereert naar de bemanningsleden als vrienden ondanks dat die ze nooit echt gekend heeft. Maar doordat die zoveel onderzoek heeft gedaan naar de bemanningsleden en met hun families heeft gepraat, voelt het voor hem of die ze echt kent. Het mooiste maar ook het emotioneelste vindt hij het audio fragment waarin een soldaat afscheid nam van zijn vrouw en kind, maar dat zelf nog niet wist. De genodigde van The Four Chaplains Memorial Foundation hielden ook nog een korte toespraak over het belang van hun foundation en vertelden een kort verhaal. Niek Kort van de Stichts-Hollandse Historische vereniging hoopt door deze lezing te laten zien hoe belangrijk het is, om deze verhalen te blijven vertellen en door te geven aan generaties vandaar ook dat hij de lezing afsloot met het statement ‘’keep history alive’’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.