Kamerikse Sleutelclub wint prijs voor inclusiviteit

Kamerikse Sleutelclub wint prijs voor inclusiviteit

Oprichter Maarten Verkleij (links) en secretaris Ruud Buurman (rechts). Beeld: Stijn Zwaan.

Tekst: Stijn Zwaan

Eindredactie: Vincent Molenaar & Alexandra van der Hoeven

KAMERIK – De Sleutelclub uit Kamerik won vorige week de ‘Iedereen doet mee!’ prijs. De clubgedachte rondom inclusiviteit zorgde voor de winst, waarna de Woerdense burgemeester de prijs uitreikte aan de oprichter.

Na het “Iedereen doet mee!” festival eind september, dat draait om inclusiviteit en gelijkwaardigheid, werd in Woerden door de vakjury een winnaar gekozen van het festival. Een van de twee winnaars was de Sleutelclub uit Kamerik. De Sleutelclub won vanwege haar missie voor inclusiviteit: “We willen persoonlijke aandacht”, aldus oprichter Maarten Verkleij. Hij zegt dat alles en iedereen welkom is om bij de gratis club te komen sleutelen. Niet alleen sleutelen aan niet alleen fietsen en motoren, maar ook om te komen knutselen of hout te bewerken. Alle materialen zijn hergebruikt of tweedehands uit schenkingen.

Verkleij verschaft sinds 2009 dag- en avondbestedingen voor kinderen. “Ze hebben allemaal wel een rugzakje”, zegt hij. De leden van de club zijn divers. Kinderen met familieproblemen of aandoeningen kunnen allemaal terecht bij de Sleutelclub. Zelf heeft Verkleij ook geen makkelijke jeugd gehad: “Ik weet dat het anders kan. Mijn drive is mijn verleden”. De club met inmiddels meer dan dertig vrijwilligers, werkt één op één samen met de kinderen. Eigenlijk gaat het ook niet om het sleutelen: “Het sleutelen en maken is helemaal niet belangrijk. Wij willen onze kinderen een ontplooiingskans geven”, zegt Verkleij met sprankeling in zijn ogen.

Clubsecretaris Ruud Buurman legt het idee van de club uit: “Wij willen hergebruik.” Buurman meent dat ze dit de jeugdige leden ook willen aanleren. Het is hun doel om de wereld op deze manier een betere en meer houdbare plek te maken.

De toekomstdroom van het duo is dat zo een initiatief niet alleen in Kamerik bestaat. “Het kan overal”, zegt Verkleij. “Het zou geweldig zijn als er bijvoorbeeld in de Schilderswijk ook eenzelfde soort plek is.” Hij hoopt niet alleen op meer verspreiding van zijn clubgedachte, maar ook op meer gelijke plekken voor kinderen waar zij een veilige omgeving hebben om zichzelf te ontwikkelen.

Over de auteur

Stijn Zwaan

Mijn naam is Stijn Zwaan, 21 jaar oud en student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Met enthousiasme en postiviteit breng ik het allerliefst echte verhalen naar boven en geef ik mijn eigen kleur aan het journalistieke veld. Van begin tot eind ben ik op zoek naar de waarheid zowel objectief als subjectief en maak ik de cirkel rond.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.