Door stijging donorregistraties ligt Woerden boven landelijk gemiddelde

Door stijging donorregistraties ligt Woerden boven landelijk gemiddelde

Tekst: Max Heederik

Beeld: Shutterstock

WOERDEN – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met cijfers over het donorregister. Hieruit is gebleken dat er sinds de nieuwe donorwet van 1 juli 2020 een fikse stijging van donorregistraties heeft plaatsgevonden. Hierdoor ligt Woerden boven het landelijk gemiddelde.

Uit de cijfers van het CBS over het donorregister blijkt dat 38 procent van de Woerdenaren donor wil worden na hun overlijden. Door heel Nederland is er een stijging te vinden op het gebied van orgaandonoren waardoor het gemiddelde nu op 35 procent ligt. Deze stijging heeft te maken met de nieuwe donorwet die vorig jaar juli in is gegaan.

De nieuwe donorwet zorgt ervoor dat iedereen vanaf achttien jaar die nog geen keuze heeft gemaakt in het register komt. Bij hen zal staan dat ze geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie. De wet moest ervoor zorgen dat meer mensen een keus zouden maken of ze wel of niet donor wilden worden. Uit de cijfers van het CBS blijkt dit nu z’n vruchten af te werpen.

Annabel Hoogerbrugge uit Woerden, die zelf de keuze nooit heeft ingevuld, ziet de verandering van de donorwet van vorig jaar wel als een positieve verandering: “als je het echt niet wil, kan je dit meteen aanpassen”. Zelf heeft ze, zoals aangegeven staat als je niets invult, geen bezwaar tegen orgaandonatie. Daarom laat ze het zo. De stijging van orgaandonoren, die gepaard gaat met de nieuwe donorwet, ziet Annabel als een goede ontwikkeling. “Ik vind het goed dat er een stijging in donors is, omdat het mensen een kans geeft op een beter en gezonder leven”, vertelt ze.

Over de auteur

Max Heederik

Hoi! Ik ben Max en ik ben een journalistiek student op de Hogeschool van Utrecht en daarnaast een trots lid van Woerden Rondom.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.