Kritiek op gepresenteerde bouwplannen Willem Alexanderlaan

Kritiek op gepresenteerde bouwplannen Willem Alexanderlaan

Buurtbewoners waren uitgenodigd bij de presentatie. Foto: Annemara de Vos

Tekst: Annemara de Vos & Syb van Ruiten, Audio: Olav Veenhof

Eindredactie: Stijn Zwaan

HARMELEN – Plannen voor nieuwbouwwijk Alexanderhof in Harmelen zijn deze week gepresenteerd. Al sinds 2001 is gemeente Woerden bezig met het realiseren van het project aan de Willem Alexanderlaan in Harmelen. Deze plannen worden met kritiek ontvangen.

Omwonenden van de Willem Alexanderlaan waren uitgenodigd om te luisteren en mee te denken over de nieuwbouwwijk Alexanderhof. In 2014 zijn er plannen bekend gemaakt van het CPO, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Amaliahof, en aannemer Kwakkenbos. Hierna zijn een aantal buurtbewoners in protest gegaan. “In het dorp waren er een aantal organisaties, die dat helemaal niet zo’n goede plek vonden. Bovendien vonden zij het raar dat er seniorenwoningen gebouwd zouden worden, terwijl er in Harmelen veel vraag is naar sociale huur en appartementen”, vertelt Ronald van Klooster, projectleider van de gemeente.

In de plannen die afgelopen week zijn gepresenteerd, bouwt aannemersbedrijf Kwakkenbos elf koopwoningen. CPO Amaliahof mag van de gemeente nu zes patio’s realiseren. Na kritiek op het bouwen van alleen dure huizen, gaat woningbouwvereniging Groenwest toch twee appartementencomplexen bouwen. Totaal goed voor 25 sociale huurappartementen.

De plannen voor de wijk aan de Willem Alexanderlaan in Harmelen. Foto: Annemara de Vos

De reden dat er ondanks de suggesties van de omwonenden, en de rest van Harmelen, in eerste instantie geen sociale huur gebouwd werd, is volgens de gemeente heel simpel: “Een groot gedeelte van de senioren in de regio houden grote woningen bezet”, zegt van Klooster. Senioren in de regio wonen nu vaak in een te groot huis.  De partijen die bij de bouw betrokken zijn, hopen dat deze ouderen nu doorstromen naar de passende seniorenwoningen. Gezinnen die nu in een te kleine woning zitten, kunnen zo terecht in de vrijgekomen grote woningen.

Dat de bouw zo lang op zich laat wachten, komt mede door de bezethouding van een kavel tussen de twee al leegstaande. Op deze grond staat momenteel Nijntje Pluis, kinderopvang van Kind & Co. Het duurde even voordat zij akkoord zijn gegaan met de verhuizing naar een nieuw onderkomen, gelegen aan sportclub Triaq aan de Groenendaal, in Harmelen. Daarnaast hebben zij een uitgebreid financieel onderzoek aangevraagd in 2014 dat pas in 2020 is goedgekeurd. Afgelopen maand is er getekend en de bouwvergunning ligt nu bij de gemeente. Zodra deze goedgekeurd is, zal aannemer Kwakkenbos aan de slag gaan met de bouw van een nieuw onderkomen voor Kind & Co.

Volgens Sjors van Egmond, vertegenwoordiger van de bewoners van de Eikenlaan, gelegen naast de Willem Alexanderlaan, zijn er ook zorgen over privacy. De achtertuinen van de Eikenlaan liggen pal naast de geplande nieuwbouw en er is nog geen duidelijkheid over de hoogte van eventuele beplanting. Bovendien zijn er zorgen over drainage en het behoud van groen. Uit stukken van de gemeente blijkt dat hier bodemonderzoek naar wordt gedaan.

Voor het schrijven van dit artikel is contact opgenomen met Kwakkenbos en Groenwest. Deze partijen waren nog niet in staat om verder op onze vragen te reageren.

Over de auteur

Syb van Ruiten

Syb van Ruiten (2001) is maatschappelijk betrokken redacteur van Five4You. Hij zet zich in om de meest bijzondere, inspirerende en mooiste verhalen te brengen, bovendien gedreven door zijn passie voor muziek en cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *