Het is de week voor de voedselbanken: ‘Het is niet nodig om je te schamen’

Het is de week voor de voedselbanken: ‘Het is niet nodig om je te schamen’

Tekst: Joyce Kaffa | Audio: Stijn Wielinga

WOERDEN – Het is de week voor de voedselbanken, maar in Woerden gebeurt er niets anders dan wat normaal is. ‘’Wij kunnen deze week niet ineens gaan roepen dat het belangrijker is dan in een andere weken’’ zegt bestuurslid Elias Bom. In heel Nederland is er meer aandacht voor de voedselbanken, maar in Woerden staan er geen extra activiteiten in de agenda.

Momenteel is de Voedselbank in Woerden verantwoordelijk voor honderd huishoudens, wat neerkomt op ongeveer driehonderd personen. ‘’Als je kijkt naar de cijfers, zie je dat er Woerden zevenhonderd tot duizend huishoudens zijn die in de financiële problemen zouden kunnen zitten. Wij bereiken daar op dit moment maar een zevende van.’’ legt Elias uit. Dat betekent dat er in Woerden veel meer huishoudens zijn die gebruik kunnen maken van de voedselbank.

De grootste reden dat dat niet gebeurt, is schaamte. ‘’Mensen hebben vaak het idee, als ik naar de voedselbank kom, is dat het laagst haalbare en dan heb ik geen andere uitweg meer.’’ De voedselbank in Woerden wil er dan ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat die gêne verdwijnt en mensen letten op wat ze nodig hebben in tijden van problemen. ‘’Wij organiseren vaak acties, maar wij willen het tegelijkertijd niet zwaarder maken dan het hoeft te zijn.’’

Tijdens de coronacrisis is de drukte onveranderd gebleven in Woerden. ‘’Je ziet dat er tot kort geleden veel mensen bijvoorbeeld een baan zijn verloren, maar die mensen ontvingen ook steunmaatregelen. Die werden dus gecompenseerd door de overheid’’, vertelt Bom, ‘’nu dat terugneemt, zijn er toch wel wat mensen die in de problemen zouden kunnen komen.’’

WoerdenRondom ging tevens in gesprek met Desiree van de Vendel. Sinds kort werkt zij in het Woerdense inloophuis van het Leger Des Heils als coördinator. Ze vertelt over de importantie van Wereldvoedseldag, welke mensen ze voorbij ziet komen in het inloophuis en hoe het huis voorziet in dagelijks voedsel voor kwetsbaren en zwakken in de samenleving.

https://soundcloud.com/user-402816685/audiostijnwielingalegerdesheils

Over de auteur

Joyce Kaffa

Joyce Kaffa (2003) is een enthousiaste journaliste uit Leiden met een hart voor maatschappelijke problemen. Ze studeert aan de school voor journalistiek en probeert op die manier de wereld beter te begrijpen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.