
Bron: Pexels
Utrecht – Elk kind verdient gelijke kansen, alleen heeft niet iedereen een ouder die helpt met huiswerk maken, meegaat naar musea, de Nederlandse taal goed beheerst of een laptop kan aanschaffen. Deze verschillen in ondersteuning vanuit huis hebben grote invloed op de schoolprestaties en de toekomstkansen van kinderen.
Invloed thuissituatie
Dat niet elke ouder dezelfde ondersteuning kan bieden, maakt dat de kansen ongelijk zijn. Dit kan zelfs invloed hebben op de carrière en de loopbaan van de kinderen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat je thuissituatie een grote rol in speelt in de kansen die een kind krijgt.
Achtergrond
Deze ongelijke kansen komen op verschillende wijze tot uiting. Zo heeft de opleiding van ouders invloed op de middelbare schooladviezen die de kinderen meekrijgen. Kinderen van ouders met een mbo-2 diploma krijgen gemiddeld een lager schooladvies dan kinderen van ouders met een hbo- of wo-diploma. Dit gebeurt zelfs als ze dezelfde score halen op de eindtoets, blijkt uit cijfers van CBS.
Ook geldzorgen en stress hebben invloed op de schoolprestaties, want minder geld betekent ook minder toegang tot bijles, boeken of een rustige plek om huiswerk te maken. Als er thuis een andere taal wordt gesproken, kan dat ook zorgen voor achterstanden bij vakken zoals taal en rekenen.
Rol basisscholen
Basisscholen spelen zelf een belangrijke rol in het verkleinen van kansenongelijkheid. Initiatieven zoals gratis bijles, begeleiding bij huiswerk en toegang tot naschoolse activiteiten kunnen helpen om de kloof te dichten. Volgens het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) is het van belang om leerlingen te ondersteunen bij de activiteiten die ze van huis uit niet meekrijgen. Denk bijvoorbeeld aan educatieve uitjes of hulp bij huiswerk. Voor deze ondersteuning bestaan verschillende initiatieven om leerlingen in hun specifieke behoeften te voorzien.
Kansenongelijkheid in Utrecht
Kansenongelijkheid binnen het basisonderwijs is een landelijk probleem, waar ook Utrecht last van heeft. In deze video wordt kansenongelijkheid in Utrecht aan je uitgelegd: