
Foto: Eline Vink – Tijdens live journalistiek evenement Bibliotheek Neude
Utrecht – Hoe zorgen we ervoor dat elk kind in Utrecht dezelfde kansen krijgt op school? Dat was de centrale vraag tijdens een live-journalistiek evenement op 20 maart in de Bibliotheek Neude. Studenten van de Hogeschool Utrecht organiseerden samen met HUB Media deze avond vol gesprekken, inzichten en ideeën.
Het doel van het evenement was om te begrijpen waarom niet ieder kind in Utrecht gelijke kansen heeft op school. En om samen na te denken over mogelijke oplossingen. De avond begon met een introductie, daarin vertelden de organisatoren waarom kansengelijkheid een belangrijk vraagstuk is. Daarna volgden gesprekken aan tafels. Ouders, leraren en andere betrokkenen deelden hun ervaringen.
Inspirerende gesprekken
Een verhaal dat veel indruk maakte, kwam van een leerkracht. Zij stapte over van een school in Leidsche Rijn naar een school in Rijnsweerd. Daar zag ze dat kinderen veel meer kansen kregen. Ondanks extra financiering voor scholen met een achterstand. Dit was meteen de aanzet voor een gesprek over economische ongelijkheid en wat dat betekent voor kinderen op school.
Wat zijn de problemen?
In Utrecht krijgen kinderen op de ene school meer kansen dan op de andere. Er zijn flinke verschillen tussen scholen in diverse wijken. Ook als een school extra geld krijgt van de overheid, lukt het vaak niet om de achterstand goed aan te pakken. Dat blijkt ook uit cijfers van DUO.
Daarnaast speelt geld thuis een grote rol. Kinderen uit gezinnen met voldoende geld doen vaker mee aan sport, muziek of culturele activiteiten. Dat helpt bij hun ontwikkeling. Kinderen uit armere gezinnen missen deze extra kansen vaak, waardoor zij zich minder goed ontwikkelen op dit gebied.
Ook hun ouders lopen tegen drempels aan. Ze weten niet altijd waar ze hulp kunnen krijgen, hebben weinig tijd of vinden het lastig om contact te leggen met school.
Leraren gaven aan dat ze op de pabo weinig leren over kansengelijkheid en culturele verschillen. Dat maakt het lastig om goed om te gaan met alle verschillende achtergronden en leerbehoeften van kinderen.
Wat kunnen we doen?
Gelukkig kwamen er ook genoeg oplossingen op tafel. Zo werd het inzetten van een brugfunctionaris voorgesteld, iemand die ouders, kinderen en scholen dichter bij elkaar brengt. Ook werd benadrukt hoe belangrijk het is om goed te luisteren naar ouders en kinderen uit kansarme wijken om te begrijpen wat zij nodig hebben.
Er werd gepleit voor meer aandacht voor kansengelijkheid op de pabo, huisbezoeken om de thuissituatie beter te begrijpen en scholen als ontmoetingsplek voor de buurt.
Verder werd geopperd om het advies voor de middelbare school later in de schoolcarrière te geven. Zo krijgen kinderen langer de tijd om te laten zien wat ze in huis hebben. Ook werd gepleit voor meer respect voor het MBO en VMBO, zodat leerlingen zich trots kunnen voelen op schoolcarrière op welk niveau dan ook.
Hoop voor de toekomst
De avond gaf veel nieuwe inzichten en ook hoop. Er zijn nog steeds uitdagingen, maar door goed samen te werken kunnen we vooruit. Door vaker dit soort bijeenkomsten te organiseren, ook in andere wijken, komen we stap voor stap dichter bij een Utrecht waarin ieder kind gelijke kansen krijgt op school.
Bekijk hieronder de sfeerimpressie van de bijeenkomst op 20 maart.
LINK YOUTUBE VIDEO