Praat mee: hoe verkleinen we de kloof tussen basisscholen?

Utrecht – Het is een lastige keuze voor iedere ouder: naar welke basisschool stuur ik mijn kind? Ga je voor de vrije school in de binnenstad of een openbare school in Overvecht? Waar je kind naar school gaat, kan grote gevolgen hebben. Over die verschillen wordt er op 20 maart in bibliotheek Neude gepraat, op een avond georganiseerd door HUB.

De ene school levert betere kansen op dan de andere, blijkt uit onderzoeken van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut SEO. Kinderen gaan meestal naar de basisschool in de buurt en dat betekent dat als je in een kansarme wijk woont, de school ook vaak minder kansen biedt.

Aan de hand van de schoolweging, wordt gemeten hoeveel kansen een kind heeft. Een schoolweging geeft aan wat de kans is op achterstanden in het onderwijs. Is het cijfer laag dan is de kans op achterstanden ook laag. Is het hoog, dan is er een flinke kans dat het onderwijs achterloopt.

© UStad

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat kinderen met hoogopgeleide ouders, zelf ook een hoger middelbaar schooladvies behalen. Verder speelt onder meer mee in welke wijk een kind opgroeit en of er bijvoorbeeld bijles en extra lesmateriaal op school wordt aangeboden. 

Ook de thuissituatie van een kind bepaalt mede wat voor kansen het heeft. Zo blijkt uit het rapport van SEO dat een kind dat veel stress ervaart vanuit huis, geen eigen kamer heeft en geen ontbijt krijgt, slechter presteert dan een kind met een veilige thuissituatie. 

Excellente School

Op verschillende basisscholen in Utrecht wordt als hard gewerkt om de kansen voor iedereen gelijk te maken. Zo is de Openbare Basisschool Overvecht (OBO) nu een ‘Excellente School’. Dat houdt in dat de Inspectie van het Onderwijs onder de indruk is van de manier waarop OBO zorgt dat er een kansrijke en veilige omgeving voor de kinderen is. 

Hoewel deze school goed op weg is, laten de statistieken zien dat de verschillen tussen basisscholen in Utrecht nog steeds groot zijn. Waar sommige scholen kunnen rekenen op extra ondersteuning van ouders, moeten andere scholen het doen met minder middelen. 

Samen praten

Het verschil tussen de basisscholen moet kleiner worden, vinden ouders en schoolbestuurders. Om dat voor elkaar te krijgen, organiseert HUB op 20 maart een bijeenkomst in de Bibliotheek Neude. Vanaf 19.00 uur praten wethouders, basisschooldirecteuren en ouders met elkaar over kansenongelijkheid en hun ervaringen. En jij kan er bij zijn. Meld je hier aan

We hebben ook een enquête opgesteld om meer inzicht te krijgen in de ervaringen van ouders in Utrecht. Het vraagt vijf minuten van je tijd. Vul ‘m snel in!