“Corona heeft een hele grote invloed gehad op mijn studie annulering”

“Corona heeft een hele grote invloed gehad op mijn studie annulering”

Al jaren hebben hogescholen te maken met het hoge uitvalpercentage van eerstejaars studenten.

Ook Lee Roubos is onlangs gestopt met haar studie Journalistiek aan de HU. De ex-eerstejaars vertelt dat ze er vrij snel achter kwam dat de studiekeuze niet helemaal bij haar paste. “Corona heeft een hele grote invloed gehad op mijn studie annulering,” zegt ze, “het enige wat mij nog bij mijn studie hield was mijn klas”. Lee is niet de enige die met haar studie stopt in het eerste jaar.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond wordt dit uitvalpercentage alleen maar hoger, vooral in verband met de corona maatregelen. Ook vinden zij dat de Tweede Kamer en de onderwijsinstellingen meer aandacht moeten besteden aan eerstejaars. Onlangs heeft de Tweede Kamer besloten om het BSA af te schaffen. Dit is gedaan voor meerdere redenen, maar vooral om de studiedruk te verminderen. Het zou volgens kamerlid Lisa Westerveld er ook voor zorgen dat een student zelf de beslissing kan nemen of het nog zin heeft om door te gaan met de studie.

Nu is er nieuws naar buiten gekomen dat de Tweede kamer wilt kijken naar een gratis studiejaar voor studenten die vertraging op hebben gelopen vanwege corona. De Landelijke Studentenvakbond zegt dat dit een stap in de goede richting is, maar dat er nog meer gekeken kan worden naar andere oplossingen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *