De watersnoodramp wordt herdacht in buurtschap Schuring

De watersnoodramp wordt herdacht in buurtschap Schuring

De watersnoodramp vond 68 jaar geleden plaats in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Door springvloed overstroomden grote delen van Zeeland, Noord-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden. Ook de Hoeksche Waard stroomde deels over. Met name in Numansdorp vielen veel slachtoffers. Daarom is er door Buurtvereniging ‘De Schuring’, ondanks de coronacrisis, een herdenking georganiseerd.

‘Normaal gesproken zouden we met zo’n 60 à 70 mensen de herdenking hebben gehouden,’ zegt Mirjam Pegels, voorzitter van de Schuring. Dit jaar is het natuurlijk anders. De voorbereidingen hebben online plaatsgevonden en er mochten maar een beperkt aantal mensen bijzijn.

Uiteindelijk waren er vier mensen aanwezig, Pegels zelf, medebestuurslid Dick Holster, een communicatiemedewerker van de gemeente en de burgemeester. Burgemeester van Hemmen wilde er graag bij zijn en had zelf uitgezocht dat het overschrijden van de groepslimiet van maximaal twee mensen toegestaan was, omdat het om een herdenking ging. ‘Doordat we nu maar met 4 personen waren, was de herdenking intiem,’ aldus Pegels.

Volgens Pegels is het van belang dat we de watersnoodramp blijven herdenken. ‘De kracht van het water heeft die nacht veel verwoest, de impact was ongekend! Hele families, in één golf, verdronken,’ zegt ze. Heel veel families hebben volgens Pegels de behoefte hun geliefden te blijven herdenken. ‘Met name voor de generatie van toen die van heel dichtbij mensen zijn verloren.’

Nationaal zijn er veel slachtoffers gemaakt. 1836 mensen stierven door de watersnoodramp en velen verloren hun woning of boerderij. In de Hoeksche Waard werden 139 mensen slachtoffer van de watersnoodramp. In Numansdorp vielen wel 56 doden en werden vele huizen en boerderijen door het water verwoest.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *