Cultuurscouts in Schiedam geschrapt vanwege tegenvallende resultaten 

Cultuurscouts in Schiedam geschrapt vanwege tegenvallende resultaten 

Schiedam – Het Schiedamse bestuur heeft besloten te stoppen met het verlenen van subsidie aan cultuurscouts die werkzaam zijn voor Stichting Mooi Werk. De stichting zou tegenvallende resultaten leveren met betrekking tot hun taak op het gebied van cultuurparticipatie.  

 De cultuurscouts van Schiedam zijn er vooral om de bewoners van Schiedam te ondersteunen bij cultuurparticipatie. Zo kun je bij ze aankloppen voor het opstellen van een projectplan, het vinden van financiering of ze kunnen een enthousiaste groep bewoners koppelen aan een passende kunstenaar. Volgens het stadsbestuur zou Stichting Mooi Werk op dit vlak niet voldoende resultaten boeken, zo valt te lezen in een brief verstuurd door het College van B&W van Schiedam aan de Gemeenteraad.  

Het College heeft Mooi Werk nog gevraagd een herstelplan in te dienen, om ze zo in de gelegenheid te stellen de situatie te verbeteren. Daarnaast zijn er nog enkele gesprekken gevoerd die gingen over de financiële situatie van Stichting Mooi Werk, maar ook dit mocht niet baten. Het besluit is definitief. Vanaf 1 juli 2020 zullen de huidige cultuurscouts Margo Onnes, Caty Palmen en Anne Doeksen hun werkzaamheden neer moeten leggen.  

Volgens Mooi Werk-directrice Jolanda Copier klopt het echter niet wat het College van B&W nu naar buiten heeft gebracht als reden voor het stopzetten van de subsidie. Zo zouden de scouts niet goed functioneren, maar in de brief die Mooi Werk eind 2020 van het College ontving, stond onder andere het volgende: ‘De reden van de weigering voor het onderdeel cultuurparticipatie is gelegen in het feit dat wij onvoldoende vertrouwen hebben dat uw organisatie financieel sterk genoeg is en zal blijven om de gesubsidieerde activiteiten voor cultuurparticipatie te verrichten, en daarmee de door ons beoogde doelstellingen uit de begroting 2021 en de Cultuurvisie, de Culturele schijf van Vijf, te bereiken.” Jolanda vindt het jammer dat de cultuurscouts nu worden afgebeeld als een falend orgaan, terwijl ze vanaf 2006 juist veel succesvolle resultaten hebben geboekt. 

 De komende periode zullen de werkzaamheden van de scouts langzaam worden afgebouwd, ze zijn tot die tijd nog wel bereikbaar voor het uitvoeren van plannen rondom cultuur en kunst. Waar je na 30 juni terechtkunt met een initiatief op het gebied van cultuur is voor nu nog onduidelijk. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *