Daklozenopvang komt als geroepen

Daklozenopvang komt als geroepen

Charlotte Mermans
Utrecht

Onder toezicht van het Leger des Heils is er voor 25 daklozen in Utrecht een tijdelijk opvangcentrum geopend. De opvang is afgelopen maandag geopend in een gymzaal liggend aan de Grote Trekdreef.

Door de huidige lockdown zijn gemeentes verplicht om mensen die niet direct in aanmerking komen voor een opvangplek tóch een opvangplek te bieden. Het gaat vooral om Europese arbeidsmigranten. En met deze verplichting komt er extra druk te staan op de daklozenopvangcentra. De slaapplaatsen waren beperkt en niet alle mensen in nood waren van een bed verzekerd.

Fred Smit, een ex-dakloze die zich nu met zijn stichting ‘Rechtop’ inzet voor de daklozen in Utrecht, vertelde dat de extra opvang op geen beter moment had kunnen komen. Deze week werden er namelijk nachtelijke temperaturen aangekondigd van -13 graden Celsius. “Met de winter gaan de daklozen heel snel achteruit. Mensen die normale weersomstandigheden kennen en zich daarbij veilig voelen, weten zich wel te redden en zijn vitaal genoeg. Echter zie je bij dit soort weersomstandigheden dat veel daklozen snel aftakelen zonder dat ze het zelf doorhebben.’’ Aldus Smit.

Ook is de situatie voor de daklozen verslechterd met de lockdown. Het is lastiger voor ze om aan geld en eten te komen doordat er minder mensen buiten zijn. Met het overtrekkende koufront en de lockdown waarvan het einde nog niet in zicht is, worden er veel daklozen gered met de opening.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *