Vier tieners gaan zwemmen in de binnenmaas terwijl het sneeuwt

Vier tieners gaan zwemmen in de binnenmaas terwijl het sneeuwt

Nederland ligt verborgen onder een laag sneeuw en veel van ons gaan naar buiten om winterse activiteiten uit te voeren. Sneeuwballengevechten, sneeuwpoppen, iglo’s, je zag ze overal. In Mijnsheerenland hebben vier tieners echter besloten dat het tijd was om juist een zomerse activiteit uit te voeren. Zij gingen tijdens de sneeuw zwemmen in de Binnenmaas.

‘Het was behoorlijk koud,’ zegt Tigo van zestien. ‘Het brandt uiteindelijk, het doet wel pijn.’ Terwijl men twijfelt of de Elfstedentocht kan doorgaan, heeft Tigo samen met Thom (16), Youri (16) en Floris (17) een duik genomen in de Binnenmaas. Ze waren geïnspireerd door Wim “the Iceman” Hof, een man die talloze records met betrekking tot de kou heeft gebroken. Hij heeft bijvoorbeeld ooit voor 112 minuten in een container met ijsblokjes gestaan.

De beslissing om een winterduik te nemen was geen impulsieve beslissing. ‘Je moet het wel kunnen,’ zegt Tigo, ‘en je moet goed blijven ademen. Als ik een slecht hart zou hebben, zou ik het niet doen.’ Ook moet je er volgens Tigo niet in één keer ingaan. De jongens hebben zich wel voorbereid op het koude water. ‘We doen eerst een kleine warming-up en we gaan een stukje rennen,’ legt Tigo uit, ‘achteraf moet je zorgen dat je je zo snel mogelijk omkleed.’

In december heeft Tigo voor het eerst een winterduik genomen in de Binnenmaas. ‘We gaan wel elke keer kopje onder.’ Hij vond het wel leuker tijdens de sneeuw: ‘dan is het toch iets raarder.’ De positieve effecten die volgens Tigo aan het winterzwemmen gelinkt zouden zijn, waren niet de voornaamste reden waarom de jongens een koude duik hebben genomen. Voor Tigo is het vooral voor de lol.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *