Studentendispuut Kongsi maakt het lied ‘Voak-zin’

Studentendispuut Kongsi maakt het lied ‘Voak-zin’

Leden van Kongsi

Charlotte Mermans

Tilburg

Het Tilburgse studentendispuut Kongsi organiseert jaarlijks een carnavalsfestival waarbij ze ook een carnavalsnummer uitbrengen. Het traditionele feest gaat dit jaar echter niet door maar dat weerhoudt de mannen van Kongsi er niet van om een lied uit te brengen om zo nog een beetje het carnavals gevoel te krijgen. De studenten hebben namelijk, in samenwerking met de band Jan Lauw en d’n Draadlooze Oplaoiers, dit jaar gezamenlijk het nummer ‘Voak-zin’ uitgebracht. 

In het lied wordt er gezongen over verschillende dingen die kenmerkend zijn voor het studentenleven, gekoppeld aan de coronacrisis. Het nummer is geschreven op de melodie van ‘Die Young’ van de artiest Sheppard en is een parodie op de huidige pandemie en het studentenleven. Sander Herbergs en Willem Simons, leden van het dispuut en de liedschrijvers, zeggen: ‘We kwamen eigenlijk per toeval op ‘Vaok-zin’ en vonden de dubbelzinnigheid hiervan wel interessant. Zo staat ‘Vaok-Zin’ voor ‘vaccin’, maar ook voor de zin om weer een biertje te drinken in een bar of een vrouw te veroveren, haha! Dit hoor je ook vaker terug op andere momenten in het nummer. Zo staan ‘de vijf dagen barrantaine’ voor vijf dagen carnaval vieren en een sneltoets voor een biertje.’

Het uitbrengen van een nummer is nu sinds vijf jaar een jaarlijkse traditie van het dispuut met als doel om de jaarlijkse carnavals-festivals, die zij organiseren, te promoten. Herbergs zegt dat het begon als een grappige manier van promotie maar dat de nummers intussen van vaste waarde zijn binnen studerend en carnavallend, Tilburg.

Het schrijven en het maken van de bijbehorende videoclip duurde ongeveer twee à drie dagen. Twee avonden voorzien van bier aan de huisbar en sterke discussies over welk nummer het moest worden. Daarna volgde er één hele dag waarin de producers de clip hebben opgenomen en ingezongen in een echte studio. Lucas de Wit, lid van Kongsi en acteur in de videoclip: ‘We zijn allemaal op het dispuutshuis gebleven toen werd aangekondigd dat het maken van de videoclip zou gaan plaatsvinden. Ik heb een paar shots mogen vervullen die wat serieuzer waren. Dat is wel goed in plaats van dat we de hele tijd dronken achter een bar staan.’

In de videoclip houdt het dispuut de tekst als rode draad aan en daaromheen wordt er een grotesk feest gevierd. De videoclip en het nummer zijn nu te vinden op zowel YouTube als Spotify.

Na het uitbrengen van een prachtig carnavalsnummer hebben de jongens trots, vervuld van plezier en onder het genot van een biertje hun creatie gevierd door middel van een carnavalsfeest met de jongens die in het huis wonen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *