Vrijwilligers en nieuwkomers met een taalachterstand worden aan elkaar gekoppeld via de Brugclass app

Vrijwilligers en nieuwkomers met een taalachterstand worden aan elkaar gekoppeld via de Brugclass app

Als nieuwkomer in een land is het natuurlijk fijn wanneer je de taal zo snel mogelijk leert spreken. Natuurlijk zijn er allerlei mogelijkheden om de taal te oefenen maar door corona werd dit in vele gevallen stukken moeilijker. Lexi Francke (21) en Rehan Saif (25) hebben beiden ervaring met het fenomeen taalmaatje en bedachten in deze tijd een digitale vorm hierop. Met een app worden nieuwkomers en Nederlanders aan elkaar gekoppeld. Nu nog op geslacht en leeftijd. Op termijn kunnen daar andere criteria aan gekoppeld worden, maar zover is het nog niet.

Lexi en Rehan, beide afkomstig uit Zierikzee, deden beide mee aan een project voor taalmaatjes. Hierbij werden ze gekoppeld aan een nieuwkomer met als doeleinde deze persoon zo snel als mogelijk de taal aan te kunnen leren. Beide merkte ze dat het in deze tijd moeilijk is om contact te houden met de taalmaatjes omdat ze elkaar niet meer fysiek kunnen zien. Dit moet anders kunnen bedachten ze beide, en zo ontstond het idee voor de Brugclass app. Rehan neemt hierbij het technische gedeelte op zich en Lexi coördineert de vrijwilligers.

Je kunt de Brugclass app zien als een soort Tinder maar dan net iets anders. De drempel voor de app ligt erg laag waardoor veel Nederlanders bereid zijn om te helpen. Het meeste contact tussen de taalmaatjes verloopt via Whatsapp waardoor het voor beide partijen erg makkelijk is om te communiceren. De taalmaatjes worden aan elkaar gekoppeld door middel van geslacht en leeftijd, later willen ze hier nog wat specifieker op selecteren zodat er een zo goed als mogelijke match gevormd kan worden en ze de nieuwkomers daadwerkelijk iets kunnen bieden.

Het ontwerpen en beheren van de app is vrijwilligerswerk van Rehan en Lexi. De techniek hadden ze grotendeels al in huis. Het kost alleen veel tijd om geld om het geheel op te zetten. Ondertussen leren ze ook veel van dit project. Een groot gedeelte van de Nederlanders meldt zich puur aan om te helpen met taal en zij willen niet per se buddy worden. Maar de gesprekken hoeven niet alleen over taal te gaan, vertelt Rehan. “We zouden het mooi vinden als een gedeelte van de contacten ook gaat over de Nederlandse cultuur en samenleving. Laatst kreeg Lexi van haar Syrische buddy de vraag waar je een tweedehands fiets kan kopen.”

Natuurlijk is het best spannend voor Rehan en Lexi, zal de app werken zoals bedoeld? Blijven mensen geïnteresseerd in dit project? Tot nu toe krijgen de makers al veel positieve reacties. Wanneer de app live gaat, kunnen ze data gebruiken om te meten wat wel en niet goed gaat, om vervolgens snel aanpassingen te kunnen doen. Het mooie is dat de app eigenlijk maar heel even nodig is om contact te leggen daarna verloopt het contact verder via WhatsApp, heel laagdrempelig. Via de site brugclass.app kunnen belangstellenden van beide kanten zich aanmelden. Zodra het systeem compleet is, kan het gaan draaien.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *