Het Klimaatalarm als laatste noodkreet om de wereld te redden

Het Klimaatalarm als laatste noodkreet om de wereld te redden

De Klimaatcrisis Coalitie organiseerde een stilstaande klimaatmars in 44 steden in Nederland. Het protest kon ook vanuit huis bijgewoond kon worden. Daarnaast was om 15:00 uur in alle steden het Klimaatalarm te horen. Een poging om vlak voor de verkiezingen de aandacht te vestigen op het belang van een eerlijker klimaatbeleid. 

Ruim 35.000 mensen kwamen af op de oproep van de Klimaatcrisis Coalitie om te protesteren voor het klimaat. Deze coalitie probeert in te springen op belangrijke politieke gebeurtenissen die invloed hebben op het klimaat, in dit geval waren dat de aankomende verkiezingen. Zij zagen dit als het perfecte moment voor een laatste noodkreet

De klimaatcrisis is een groot probleem wat ons allemaal treft, en veel verschillende thema’s omvat. Niet alleen de CO2 uitstoot moet worden teruggedrongen, er zijn ook andere belangrijke thema’s waar Greenpeace, één van de initiatiefnemers van het Klimaatalarm, voor probeert te strijden. Via Instagram lieten zij weten: “De belangrijkste doelen die we willen behalen zijn dat de overheid de inwoners van Nederland boven vervuilende bedrijven zet en dat bedrijven ook daadwerkelijk gaan betalen voor alle vervuiling die ze veroorzaken.  Daarnaast willen we dat warm wonen, gezond eten en duurzaam openbaar vervoer voor iedereen beschikbaar is.”

Roos Weerman (21) is student en liep mee tijdens de klimaatmars in Zwolle. Daarnaast hielp ze daar mee met het op- en afbouwen van het hele evenement als vrijwilliger. Roos had zo haar eigen redenen om mee te doen aan het Klimaatalarm: “De snelheid waarin de klimaatverandering zich ontwikkelt, de grote drang om iets te willen doen maar niet direct weten wat, en de hoop om zo de klimaatverandering onder de aandacht te brengen bij mensen die de ernst er niet van inzien zijn voor mij de belangrijkste drijfveren om me actief in te zetten. De sfeer was heel erg fijn. Ongeacht waar je vandaan komt, hoe je eruitziet, wat je opvattingen zijn: we stonden er allemaal met hetzelfde doel, en dat merkte je. Het was fijn om met gelijkgestemden te zijn. Er was ook geen enkel moment van onrust.”

De Klimaatcrisis Coalitie en alle deelnemers hopen dat dit Klimaatalarm zoden aan de dijk zet en dat er een eerlijk klimaatbeleid uit voortvloeit. Woordvoerster van de Rotterdamse Klimaatcoalitie zegt: “De komende tijd houden we ons nu vooral bezig met online inspiratie-avonden, het organiseren van andere protesten en nog enkele geheime projecten. We zitten in ieder geval nooit stil, maar wat de verkiezingen ons gaan brengen is natuurlijk nog een verassing.”

Inmiddels heeft Rutte zelf al gereageerd op de klimaatmars. Hij laat weten dat hij dat hij de zorgen van de demonstranten snapt, aangezien ‘het klimaatprobleem zeer urgent is.’ Verder meldt hij dat de boodschap door het Kabinet ‘goed verstaan’ wordt. Een positief vooruitzicht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *