Nieuwe uitdaging voor het stemproces tijdens corona ook bij ‘de Parel van Zuilen’

Nieuwe uitdaging voor het stemproces tijdens corona ook bij ‘de Parel van Zuilen’

Door een rood bolletje in te vullen op een groot stuk papier kon ieder mens gister op 27 maart in Nederland zijn stem laten horen. Ook in stembureau ‘de Parel van Zuilen’ in Utrecht was dit het geval. Er werd gedurende dag flink gelet op de coronamaatregelen, het verloop van de dag zag er toch wel anders uit dan andere jaren zonder het virus.

Als om 8 uur ’s ochtends de deuren van het stemlokaal ‘de Parel van Zuilen’ open gaan, staan de eerste bezoekers al in de rij. Een portier moet de bezoekers via een afgezette looproute naar de stemhokjes wijzen en zij kent geen genade: als het druk is moeten de mensen gewoon buiten wachten. Buiten is het koud en regent het, genoeg reden om niet te gaan zou je misschien kunnen denken. Toch blijkt dit niet zo te zijn en is het de gehele dag een drukke boel bij ‘de Parel van Zuilen’ en blijven de rijen lang. Er wordt gelet of iedereen de desinfectiegel gebruikt bij binnenkomst. Ook wordt er gecheckt of mensen mondkapjes op hebben en wordt er aan alle stemmers gevraagd of ze gezond zijn. Op deze manier worden alle maatregelen goed en streng nageleefd bij dit stembureau.

Tony van Beek, voorzitter van het stembureau, :‘Het loopt wel lekker door heel de dag, we zitten na ongeveer twee uur van opening al op 170 stemmers! Dat is werkelijk ongelofelijk. Ik doe dit al heel lang en heb dit op verschillende stemlocaties gedaan en dit jaar loopt het beter door dan andere jaren. Ik ben benieuwd naar de uitslag. Verder is er natuurlijk een andere sfeer met de afstand, mondkapjes en de deuren die goed open moeten blijven om te ventileren, dat zorgt ervoor dat wij de hele dag wel in de kou zitten. Dat houdt mij echter niet tegen en het doet mij deugd dat dit de stemmers ook niet tegenhoudt.’

Na afloop van het stemmen lopen flink wat mensen te stuntelen met het enorme stuk papier. Het wil bijna niemand lukken om het papier in één keer in de stembus te doen. Meerdere pogingen worden er gedaan. Van proppen tot bijna scheuren, uiteindelijk komt iedereen toch erachter dat het gewoon een kwestie van vouwen is. Vaak wordt het potloodje terug in de bak gegooid echter nemen toch ook veel trotse stemmers, ook kinderen die mee gaan met hun ouders, het potloodje weer mee als een soort aandenken, waaronder ook Stephanie de Jong:

‘Tuurlijk kom ik stemmen! Dat is zo belangrijk. Corona heeft mij niet laten twijfelen of ik nou moest stemmen ja of nee. Als je om je heen kijkt zie je toch dat veel mensen zich aan de maatregelen houden. Ook als je bang bent kan je altijd nog stemmen door iemand te machtigen. Er is niet zo snel een reden om niet te stemmen. Bovendien ben ik van mening dat je dit recht toch goed moet gebruiken en niet zomaar dat stembiljet moet weggooien. Als je niet stemt moet je niet klagen over wat er in de huidige politiek gebeurt. Ik ga zo lekker weer naar buiten en dan heb ik toch het gevoel dat ik weer wat goeds heb gedaan.’

Over het algemeen wordt er goed op de maatregelen gelet en weerhoudt de coronacrisis men er niet van om te gaan stemmen. Mensen blijven komen en gaan, ook ongeacht het weer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *