Ook in de Oisterwijkse Molen wordt coronaproof gestemd

Ook in de Oisterwijkse Molen wordt coronaproof gestemd

OISTERWIJK, 17 MAART

Mag je het rode potlood meenemen of moet je hem inleveren om het rode potlood door de medewerkers te laten desinfecteren? Woensdag 17 maart, dé dag om je stem uit te brengen voor de tweede kamer verkiezingen. Dit jaar ziet het stemmen er iets anders uit. Vandaag een inkijk in de molen van het Brabantse dorp Oisterwijk, om te kijken hoe het stemmen in Corona eraan toe gaat.

Er staat een rij voor de molen in Oisterwijk, waar mensen met een mondkapje op en op anderhalve meter aan het wachten zijn om hun stem uit te brengen. Dat er corona is, lijkt mensen niet tegen te houden om hun stem uit te brengen. Ook Saskia Bronkhorst, een 59 jarige vrouw brengt haar stem uit in Oisterwijk: ‘Ik ben erg blij dat ik toch kan stemmen, en niet lang hoef te wachten, het is goed geregeld en mensen houden zich goed aan de maatregelen’.

Bij binnenkomst moet je je handen desinfecteren, dan laat je je paspoort zien en krijg je een mooie stempas, zo groot als een poster met daarbij het niet te vergeten rode potlood. In de molen staan drie hokjes waar je kan stemmen, na het stemmen vouw je het grote stemformulier in elkaar en doe je het in een brievenbus. Dan loop je via de achteruitgang weer naar buiten.

Eerste keer stemmen

Voor veel jongeren is dit het eerste jaar dat ze mogen stemmen, zo ook voor de achttienjarige Hannah Sprangers: ‘Ik vond het heel tof om eindelijk te stemmen, het voelt alsof ik nu echt lid van de maatschappij ben en ik ben heel blij dat ik nu ook inspraak heb in de samenleving’. Hannah loopt met een glimlach op haar gezicht naar buiten en kan met een tevreden gevoel naar huis gaan. ‘Ik heb GroenLinks gestemd, ik vind dat zij als een van de enige partijen echt strijden tegen racisme, seksisme, klimaat en sociale ongelijkheid’.

Opkomst 

De opkomst lijkt ondanks corona niet kleiner te zijn dan andere jaren: ‘In november vonden de de gemeenteraadsverkiezingen plaats, toen hadden we aan het eind van de dag 340 stemmen binnen, terwijl we nu om half 1 ‘s middags ook al zo’n opkomst hadden bereikt. Ik denk dat de mensen de noodzaak om te stemmen meer in zien waardoor er zelfs meer mensen zijn komen stemmen dan vier jaar geleden’, vertelt Claudy Voskens, één van de stembureau medewerkers in de Molen. Ondertussen zijn ze in de kleine molen hard aan het werk met z’n vijven om te zorgen dat de coronamaatregelen gewaarborgd worden. Twee mensen zitten aan tafel, één persoon houdt de deur open, één persoon maakt om het half uur de tafel vrij en, één persoon zorgt met een vrolijke blik dat mensen via de juiste deur naar buiten gaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *