Loslopende zwerfhonden op curaçao

Loslopende zwerfhonden op curaçao

Je kan er niet omheen. Duizenden zwerfhonden die rondlopen op Curaçao. Mensen dumpen de honden of puppy’s aan de kant van de weg en laten ze alleen achter. Er zijn genoeg organisaties die zich bezighouden met het welzijn van de honden, maar al deze hulp is nog niet genoeg om alle honden in Curaçao te kunnen helpen.

‘Mensen zijn onwetend’ zegt Mirjan, bestuur en vrijwilliger van Rescue Paws Curaçao. ‘Ze laten de honden niet steriliseren, of omdat het te duur is of omdat ze er simpel weg niks vanaf weten. En als de hond dan uiteindelijk puppy’s krijgt zet de eigenaar de puppy’s op straat, omdat de puppy’s niet gewild waren en ze niet weten wat ze er anders mee moeten doen’. Mirjan geeft aan vreselijke dingen te zien en meemaken. ‘twee weken terug vonden we een zak met vijf puppy’s, drie puppy’s waren al overleden toen we de zak aan troffen, één overleed een dag later en één puppy heeft het overleeft. We worden hier zo verdrietig van, het enige dat ik me dan afvraag is wie kan zoiets doen, je weet namelijk dat als je zak dichtknoopt de puppy’s het niet zullen overleven’.

De organisatie Rescue Paws Curaçao probeert er zoveel mogelijk aan te doen om de honden zo goed mogelijk te helpen. Zo vangen ze de honden op in een groot rescue center waar ze meerder plekken hebben waar ze de honden kunnen plaatsen. Vervolgens zorgen ze voor het steriliseren van de honden, inentingen, opvang voor adoptie, hulp op verschillende locaties en educatie geven op scholen en huishoudens.

‘Als er puppy’s binnen komen gaan ze eerst in een apart hokken, er wordt dan gezorgd dat ze ingeënt zijn en geen andere honden kunnen aansteken. Hierna mogen ze in de ren bij de andere honden’ zegt Mirjan. Op dit moment verblijven er ongeveer negentig honden in het rescue center. Het rescue center bestaat alleen uit vrijwilligers en niemand krijgt betaald. Het zorgen voor de honden wordt vooral gedaan van donaties die er worden gegeven. ‘Toevallig is er gister een donatie binnengekomen van vijfhonderd kilo hondenvoer, iemand uit Nederland had geld ingezameld om dit voor elkaar te krijgen, dat is toch fantastisch?’

Rescue Paws Curaçao geeft aan al meer dan tweeduizend honden geholpen hebben en al voor meer dan negenhonderd honden een nieuw huis heeft gevonden. Dit hebben ze voor elkaar gekregen met ongeveer zeventig vrijwilligers. Ze helpen niet alleen de honden maar proberen ook de toekomst te veranderen voor de honden in Curaçao. ‘We geven voorlichting op scholen’ zegt Mirjan ‘we nemen dan puppy’s mee, omdat de kinderen dat altijd erg leuk vinden. We vertellen dan over de honden die op straat leven en hoe dit soort dingen gebeuren, we hopen dat de kinderen dit thuis ook aan hun ouders meegeven en er op den duur verandering plaats gaat vinden’ Aldus Mirjan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *