Jongeren feesten er- tegen de coronaregels in, nog steeds op los

Jongeren feesten er- tegen de coronaregels in, nog steeds op los

Het aantal positieve coronatesten neemt in het algemeen af, maar onder jongeren is er een stijging te zien meldt met RIVM. Veel mensen zijn coronamoe, met name de jongere generatie. Zo is het bekend dat er- tegen de coronaregels in, huisfeesten georganiseerd worden. Of dit de oplossing is valt te betwisten.

‘Afgelopen carnaval heb ik met een vrij grote groep carnaval gevierd, dit was absoluut niet coronaproof. We waren met een te grote groep, maar het voelde eigenlijk wel goed.’ zegt Renee Donders (26). ‘Het was al zo lang geleden dat ik met al mijn vrienden was en ik had het echt gemist. Sindsdien neem ik de regels een stuk minder nauw en kom ik eigenlijk elke week wel op een plek waar te veel mensen zijn.’

‘Afgelopen jaar was voor iedereen raar, ongeveer een jaar geleden toen de intelligente lockdown ingevoerd werd vond ik het zelf wel fijn. Even een tijdje minder verplichtingen, minder school, ik kwam echt tot rust.’ Aldus Jasmijn de Bakker (24), ‘dat het zo lang duurt is echt niet leuk.’ Het jaar 2020 is ook vreemd verlopen. Als we kijken naar de ‘intelligente’ lockdown die ingevoerd is in maart 2020 en bedenken dat er in de zomer al versoepelingen plaats hebben gevonden omtrent groepsgrootte, horeca en het toestaan van coronaproof evenementen en dat er vervolgens in het najaar nog extremere maatregelen getroffen worden valt het goed te begrijpen dat de coronacrisis voelt als een moedeloze en eenzame periode.

Eenzaamheid is een gevoel dat sinds de coronacrisis vaak voorkomt onder de Nederlandse bevolking. In april 2020 voelde 24% zich eenzamer dan voor de pandemie, in november was dit 37%. Vooral bij jongeren nam het eenzaamheidsgevoel toe. In april lag het percentage dat aangaf eenzamer te zijn als gevolg van de pandemie hoger dan het gemiddelde van 24%, in november gaf maar liefst 69% van de jongeren aan zich eenzaam te voelen blijkt uit een onderzoek wat gehouden is onder 2290 jongeren van 18 jaar en ouder door I&O research.  I&O research zorgt voor een goede representatie doordat ze binnen de onderzochte groep zorgen voor een juiste evenwichtige reflectie van de Nederlandse bevolking.

Mentale gezondheidsproblemen zijn veel voorkomend in tijden van Corona, ook bij René gaat het met vlagen minder goed. ‘Ik merk bij mezelf dat ik er erg slecht tegen kan dat ik geen perspectief hebt. Dit begon al in het voorjaar van 2020, elke keer heb je een eindpunt in je hoofd dat vervolgens weer weg wordt geveegd. Dit heeft er bij mij voor gezorgd dat ik ben gaan praten met een psycholoog, ik merk aan mezelf dat ik met vlagen heel ‘down’ ben door corona.’

Als we kijken naar hoe men zich houdt aan de maatregel van het ontvangen van maximaal een gast is dat eind september 99,1%. Dit percentage loopt gedurende het jaar af, medio februari geeft 81,5% van de bevolking aan zich te houden aan deze maatregel.

Uit gegevens van het RIVM blijkt dat nog steeds de meeste mensen zich houden aan de coronamaatregelen, maar lang niet iedereen. Onder jongeren ligt het draagvlak lager, dit komt omdat het voor sommigen gewoon niet meer uit te houden is alleen op de studentenkamer. Voorval bij jonge mensen is de behoefte aan sociaal contact groot, dat blijkt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *