De heer Moriah staat terecht wegens beledigen ambtenaar in functie

De heer Moriah staat terecht wegens beledigen ambtenaar in functie

BREDA– De 48-jarige Julius Johannes Wilhelmus Moriah uit Goirle zou op 5 april 2018 twee ambtenaren in functie beledigd hebben in het centrum van Tilburg. Op vrijdag 2 april komt de heer Moriah terecht te staan in de rechtbank in Breda.

De heer Moriah zit naast zijn advocaat in de rechtszaal. Voorin de zaal zit de politierechter met rechts van haar de Officier van Justitie (OvJ) en links van haar zit de griffier. De politierechter neemt de gegevens van meneer Moriah door, ze noemt naam, leeftijd en geboorteplaats. Ook verteld de rechter waar de heer Moriah precies van verdacht wordt. Hij zou terwijl hij onderweg was naar het politiebureau aangehouden zijn door agenten. Deze agenten zou hij meermaals uitschelden voor ‘kankerlijers, kankerhomo’s, kankerlilliputters, kankerwouten en kankerteringlijers’ en nog veel meer scheldwoorden met specifiek de ziekte kanker.

De politierechter vraagt of hij de agenten uitgescholden heeft met deze scheldwoorden. ‘Ja, ik deed dit omdat ze mij kwaad maakten. Op het moment dat ik aangehouden werd en dus gescholden heb moest ik me al melden bij de politie, dus ik was al gefrustreerd’ antwoordt de verdachte ‘Het was gewoon een vervelende samenloop van omstandigheden, achteraf heb ik er spijt van’.

De politierechter vraagt zich af of de verdachte nog steeds regelmatig scheldt met kanker. Hij antwoordt hierop dat hij tegenwoordig niet meer scheldt maar tot tien telt in zijn hoofd. ‘Ik ben bijna vijftig dus ik moet ook een keer verstandig worden, met kanker schelden hoort daar niet bij’.

De persoonlijke omstandigheden van meneer Moriah worden doorgenomen. De verdachte zit in de schuldsanering voor 100.000 euro. Hij heeft een werkeloze vrouw en drie kinderen waarvan er één gehandicapt is. Het hele gezin van meneer Moriah moet leven van 90 euro per week. In 2014 is de verdachte ook al beboet voor hetzelfde strafbare feit, maar afgelopen jaren heeft hij zich gedragen.

Door de OvJ wordt nogmaals de strafbare feiten doorgenomen en ze bespreekt waarom ze de verdachte schuldig acht. Ze verzoekt de politierechter vervolgens om 550 euro boete op te leggen.

‘Mijn cliënt is gaan schelden uit frustratie, hij had veel aan zijn hoofd. Hij was notabene onderweg naar het politiebureau en toen werd hij aangehouden.’ Spreekt de advocaat van de verdachte, ‘Al met al is het foute boel, er zijn scheldwoorden gebruikt, maar het soort scheldwoord dat meneer gebruikt heeft wordt in een bepaalde context gezet waardoor het erger overkomt dan dat hij bedoelt. Daarom wil ik u vragen mijn cliënt een voorwaardelijke geldboete op te leggen en de mogelijkheid te bieden deze in termijnen te betalen’.

De politierechter acht het bewezen dat meneer de agenten uitgescholden heeft en legt een geldboete van 550 euro op te vervangen voor 10 dagen hechtenis als de heer Moriah de boete niet betaald. Gezien zijn financiële situatie krijgt hij de mogelijkheid het geldbedrag te betalen in vijf termijnen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *