Een klassieker die inspeelt op je emotie en je lachspieren: The Truman Show

Een klassieker die inspeelt op je emotie en je lachspieren: The Truman Show

The Truman Show is een psychologische komedie-drama. De film gaat over Truman Burbank, een dertigjarige man die een vrij normaal leven lijkt te hebben. Truman lijkt het allemaal voor elkaar te hebben; een mooi huis, een goede baan, leuke stadsgenoten en een mooie vrouw. Helaas is niets wat het lijkt. Terwijl hij onwetend zijn leven lijdt, wordt Truman 24/7 gefilmd door 5000 camera’s en wereldwijd uitgezonden op televisie. Sinds zijn geboorte kijken fans over heel de wereld dag en nacht naar alles wat hij doet, hier heeft hij geen weet van. Speciaal voor de Truman Show, waar hij dus de hoofdrol in speelt, is er een gigantische set voor hem gebouwd en is iedereen daar acteur. Van al deze feiten heeft iedereen weet, behalve Truman. Totdat er steeds meer foutjes worden gemaakt. Truman krijgt steeds meer door, zoals bijvoorbeeld de sluikreclame in de realitysoap of een radiosignaal waaruit blijkt dat hij wordt gevolgd. Hij meer en meer door wat er aan de hand is en probeert zichzelf te redden uit de onmenselijke situatie. Door het verhaal door komt er ook naar voren dat Truman een geheime liefde heeft genaamd Sylvia, een voormalig actrice in de show die de show heeft verlaten na haar stiekeme romance met hem.

Tijdens de film komen er veel twijfels naar boven doordat er vroegtijdig wordt laten zien dat het leven van Truman een set-up is. Desalniettemin is het nog niet meteen duidelijk hoe de show nou precies in elkaar zit. Wie is er echt en wie zitten er in het complot? Het plot was is erg opbouwend, beetje bij beetje komt er voor de kijker meer informatie vrij over de realityserie. Dit zorgt voor veel kleine verassing momentjes, waardoor heel de film spanning behoudt. De rol van Truman, die vervuld werd door Jim Carrey, word goed vertolkt. Door de bijna kinderlijke onschuldigheid van Truman weet het verhaal je echt te pakken. Veel van de acteurs geven eerst een goed gevoel, je zal denken dat het sympathieke mensen zijn. Hoe verder in het verhaal, hoe meer gevoel van afgunst er komt naar deze karakters. Zonder de wetenschap dat iedereen in het complot zit lijkt het allemaal erg positief, maar dit zakt weg verder in de film. De film doet zeker waar aan de genre, het is een grappige film met een snufje drama en veel psychologische effecten die je aan het denken zetten. Door het humoristische karakter dat Jim Carrey neerzet word je vaak aan het lachen gemaakt, de manier hoe de dramatische gebeurtenissen in zijn leven worden neergezet zorgt af en toe voor een brok in de keel en het hele spelletje wat met hem gespeelt wordt geeft hier een psychologische twist aan. Het einde geeft het wel gewilde ‘feel good’ effect. Door het medeleven en de sympathie die je opbouwt voor Truman is het positieve einde een enorme opluchting. Dit gevoel wordt versterkt door de laatste zin die Truman zegt in de film, een iconische zin die structureel terug komt in de film; “In case I don’t see ya, good afternoon, good evening, and good night.”

The Truman Show is een absolute aanrader en hij krijgt dan ook vijf van de vijf sterren. De combinatie van je laten denken, laten voelen en laten lachen zorgt voor een hele goede balans. Het is geen oppervlakkige komedie film maar ook zeker geen zware kost. De film is aan te raden als houdt van doordenkers met een gezonde dosis humor.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *