Verkiezingen in coronatijd: ‘Veilig buiten stemmen in een tent’

Verkiezingen in coronatijd: ‘Veilig buiten stemmen in een tent’

Bij verpleeghuis Rembrandt in Oud-Beijerland konden mensen dit jaar in een pop-up tent hun stem uitbrengen. Door de gevolgen van het coronavirus moest de gemeente Hoeksche Waard goed kijken naar welke locaties geschikt waren. Zo ontstond de stemtent. In de gemeente waren 45 stembureaus geopend, waarvan drie ingericht in een speciale tent.

‘Ik had het hier niet zo warm verwacht’ zegt een oudere dame die net de tent komt ingelopen. Ze desinfecteert haar handen en laat haar paspoort en stempas controleren. Buiten de tent is ondertussen een rij ontstaan. ‘Hoeveel mensen mogen binnen in de stemtent staan?’ vraagt een man aan Ruud Koers, voorzitter van het stembureau bij het Rembrantsplein in Oud-Beijerland. ‘U wordt opgeroepen door een van de stembureauleden vanuit de tent meneer.’ Volgens Koers is het wisselend druk bij de pop up tent:, ‘Gelukkig wordt er goed afstand gehouden en heeft iedereen keurig een mondkapje op.’

Waar stemmers andere verkiezingen het verzorgingshuis Rembrandt in moesten om hun stem uit te brengen, kon dat nu veilig buiten. Eerst zou het stemmen bij locaties van Zorgwaard geen optie zijn, om kwetsbare bewoners te beschermen. Na overleg tussen de gemeente Hoeksche Waard en de zorgcentra kwam het plan om witte grote tenten op te zetten bij zorglocaties ’t Huys te Hoecke in Puttershoek, De Hoge Weide in Strijen en dus bij Rembrandt in Oud-Beijerland. ‘We mochten niet binnen zitten wegens besmettingsgevaar, maar het inrichten van de stemtent is een goede oplossing’ aldus Koers. De stemtent staat pal naast de ingang van het verzorgingshuis, zo kon er geen verwarring ontstaan over de locatie van het stembureau en konden buurtbewoners stemmen zoals ze gewend zijn.

De witte stemtent is ruim en coronaproof ingericht. De ingang is afgeschermd met doorzichtig zeil, tegen de kou. Binnen geldt een looproute zodat mensen aan de achterkant de tent kunnen verlaten. Verder zitten de leden achter spatschermen en moet iedereen bij binnenkomst zijn handen desinfecteren.

Ondanks het speciaal ingerichte stembureau hadden de meeste stemmers deze locatie niet speciaal uitgekozen om de stemtent. ‘Ik woon hier in de straat, en ik kwam even tijdens het thuiswerken mijn stem uitbrengen’ vertelt een dame die net de stemtent uit komt lopen. ‘Het is mooi dat het stemmen veilig geregeld is maar het was voor mij geen afweging’. Wijzend naar het verzorgingshuis vertelt de dame: ‘Normaal zou ik hierbinnen stemmen.’ Sommige stemmers was het nog niet eens opgevallen dat de stemtent speciaal is opgezet wegens de coronamaatregelen: ‘Voor mij maakt het niet uit of ik binnen of buiten stem, als ik maar kan stemmen dat is het belangrijkste.’

Ook voorzitter Koers twijfelt of mensen speciaal naar dit stembureau bij Rembrandt kwamen om coronavrij te stemmen. Twaalf stembureaus waren er in Oud-Beijerland, waaronder één stemtent. ‘Wij weten niet bij hoeveel mensen het bekend is dat hier een stemtent staat’, legt hij uit. Over de opkomst kan hij nog niks zeggen maar het stembureau loopt goed. (De stemleden krijgen ook positieve reacties op de stemtent.). ‘Stemmers vinden het gezellig en weer eens wat anders dan normaal’ zegt Koers. Zodra de stembureaus gesloten zijn begint het stemmentellen, ook dit gebeurt in de stemtent. De geregelde heathers zijn daarbij geen overbodige luxe, ‘anders is het wel koud in de tent’ aldus Koers. Bij het tellen van de stemmen werden verder geen kijkers verwacht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *