Thierry tegen corona

Thierry tegen corona

Ondanks dat het virus ons nog steeds niet verlaten heeft kwam Thierry Baudet maandag naar Utrecht voor een campagnebijeenkomst. Het begon met tientallen actievoerders die als boodschap ‘Fuck FVD’ hadden, en eindigde met dansende toeschouwers die ‘Thierry aan de top’ zongen.  

 Baudet trekt met zijn zogenoemde ‘vrijheidskaravaan’ door het hele land, deze week is Utrecht aan de beurt. Met de verkiezingen in het vooruitzicht is campagnevoeren hetgeen waar Baudet zich nu vooral mee bezig houdt. ‘Corona is slechts een griep, mensen moeten niet denken dat het een dodelijk virus is, het houdt ons in de greep!’ schreeuwt hij door de microfoon.

Op het Jaarbeursplein wordt de anderhalve meter niet in acht genomen, veel mensen staan dicht op elkaar en luisteren vol compassie naar Baudet. De politie staat eromheen maar grijpt niet in.  Het lokale bestuur van Utrecht heeft in overleg met de politie besloten dat de bijeenkomst slechts een uur duren mocht met een maximum van 200 personen, daarbij geldt er wel de inachtneming van de coronamaatregelen zoals de anderhalve meter. 

Ondertussen heeft een groepje activisten zich verzameld in een hoekje op het Jaarbeursplein en gaat tekeer met potten, pannen en deksels, er komt heel wat geluid vanaf. ‘Fuck FVD, fuck FVD’ is hetgeen wat zij alsmaar roepen naar de rest van de menigte. Thierry roept terug: ‘Jongens kunnen jullie even stoppen met die onzin daar, dankjewel!’.  

Omdat de demonstranten zonder aankondiging op zijn komen dagen verzoekt de politie ze het plein te verlaten. De demonstranten zijn het er in eerste instantie niet mee eens, tot de politie wat harder ingrijpt en nog duidelijker maakt dat ze het plein verlaten moeten. De groep komt in beweging en loopt naar het Moreelspark. Daar wordt er nogmaals te veel aan groepsvorming gedaan waardoor de politie nog een keer moet gaan dreigen met boetes. Uiteindelijk verlaat de groep het park en splitst her en der op.  

Geen anderhalve meter

De demonstranten hebben het terrein moeten verlaten maar tegen het einde geld hetzelfde voor het publiek van Baudet. Het publiek roept aanmoedigend ‘Thierry, Thierry, Thierry!’. ‘Ik stel voor dat we gewoon een dans gaan doen op een liedje, we gaan weer even voelen hoe het is om vrij te zijn,’ aldus Baudet. Het nummer ‘Leef’ van André Hazes klinkt door de speakers en het publiek begint langzaam te dansen; bij het refrein: ‘Leef,  alsof het je laatste dag is, leef, pak alles wat je kan en ga, a, a, a’ springen mensen vrolijk in het rond. Baudet doet op het podium gezellig mee met inmiddels een biertje in zijn hand.  Doordat het nummer afgespeeld werd en de anderhalve meter niet in acht genomen is treedt de politie op, de mensen worden verzocht het plein te verlaten. 

Een agent legt later uit dat het verschil zit in het feit dat de demonstranten zonder enkele aankondiging op het plein zijn gaan staan en de bijeenkomst van Baudet op de planning stond. ‘De demonstranten stonden sowieso te dicht op elkaar en waren er onaangekondigd, daarom hebben we in moeten grijpen. Of de aanhangers van Baudet ook daadwerkelijk anderhalve meter uit elkaar stonden is voor ons moeilijk te peilen, wij hebben in ieder geval ingegrepen toen er muziek op werd gezet. Toen is de anderhalve meter echt overschreden,’ aldus de agent.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *